Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Jemný vaječný likér

19. srpna 2012 v 20:31 | Hanka |  Recepty
Tento likér dělávala moje babička hned ve dvou verzích . Jednu pro dospělé ( s alkoholem ) a druhou pro nás děti ( bez alkoholu ) . Měla jednu výhodu , chovala slepice, které ji zásobovaly česrstvými a levnými vejci . Dělávala ho převážně na Vánoce , nebo na Silvestra a my se sestřenicí se o něj praly. Ale ona měla výhodu , bydlela přímo u zdroje .

Tak tedy na likér potřebujeme :
500 g mouč. cukru ( dávám méně , ale kdo má rád hodně sladké , tak může dát celých 500 g ).
8 žloutků
2 balíčky van.cukru
1 1/2 plechovky Tatry ( nebo 1/2l plnotučného mléka , ale Tatra je lepší )
1 1/2 -2 šálky rumu ( pro děti bez alkoholu jen dát více mléka )
Množství alkoholu lze upravit podle toho , jak hodně chcete mít likér alkoholický .
Vše se dá do mixéru a asi 5 min. mixujeme . Potom nalijeme do čisté ( nejlépe skleněné ) lahve a dáme dobře vychladit . Do lahve s likérem můžeme přidat vanilkový lusk .

Dělala jsem ho několikrát , přesně podle tohoto ( babiččina ) receptu , přesto se mi nikdy nepodařilo udělat ho přesně takový jako ho mívala ona . A nebo se mi změnily chutě .
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 20. srpna 2012 v 0:18 | Reagovat

Tak ten bych si prdla hned, mňam a třeba i bez alkoholu, jen tak z mlsoty. :-)

2 Zee King Zee King | Web | 20. srpna 2012 v 7:14 | Reagovat

Moje babička ho dělávala také vždycky na Vánoce, ale nikdy se neohlížela na to, že jsme byly děti a mrskala tam rum stejně jako pro dospělé :-D Samozřejmě jen minimálně.
Nyní už, chudák, bez brýlí moc nevidí, ale většinou bez brýlí stále vaří, takže i když připravuje vaječný koňak tak tam šoupne celkem dost rumu, jak ona říká "od oka", a my po jeho ochutnání vždycky chytáme ztracený dech O_O
Už kolikrát jsem tento koňak chtěla sama vyzkoušet, ale pořád mám obavy, že se mi nepovede tak dobrý :-? No, ale kdo nic nezkusí, nic nezíská :-)

3 Jarka Jarka | Web | 20. srpna 2012 v 8:03 | Reagovat

Osm žloutků, to je dost, je vidět, že babičce dobře nesly slepičky. :-D
Alkohol moc nepiju, ale tahle sladká čůča mám ráda, takže si receptík zaznamenám a až bude doma rumík, vyzkouším. ;-)

4 Lenka M. Lenka M. | 20. srpna 2012 v 10:02 | Reagovat

No já sice u zdroje byla, ale peskována, ať nechám Haničce :-)
Ale jen ty slepice si nepamatuju, kam by je babička v paneláku dala?
A dík za recept, každý rok zkouím nějaký koňak z netu a jako od babičky nebyl ani jeden, tak že by letos? Schovám Ti :-)

5 Very Very | 20. srpna 2012 v 13:22 | Reagovat

Haanko, a teď jsi mi připoměla vánoce. Vaječný koňak já mám ráda a to je asi jediné co si z alkoholu cucnu :-P

6 Šavrda Šavrda | Web | 20. srpna 2012 v 14:13 | Reagovat

Haní, moje babička (maminka mamky) také dělávala vaječné likéry, jsme  hodně rozvětvená rodina, tak si to dovedeš představit, co bylo lahví!!!! :D Ale flaškami jsme jí zásobovali pořádně, kdo by neznal situaci, tak by řekl, že byla babička alkoholička! :D:D:D
A také dělala ten nejlahodnější, nejjemnější a zároveň skvěle hustý vaječňák. A také dělala dvě varianty - pro dospěláky a pro děti. Vaječňák pak chladila na schodech, které vedly na půdu, už měla odzkoušené, které schody chladily nejvíce. :-D A my děti jsme jí likéry chodily upíjet!!! A nebo cukroví ujídat. Ona měla to nejlahodnější a nejvláčnější cukroví pod sluncem! :-)

7 Hana Hávová Hana Hávová | 20. srpna 2012 v 18:16 | Reagovat

[4]: Leni , ty už  asi slepice nepamatuješ , měla ještě ve starém baráku a pak myslím ještě nějakou dobu brala vejce od bývalých sousedů . Ale v té době byly taky vejce o dost levnější než jsou dnes . ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama