Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Chlebová polévka

24. října 2012 v 14:20 | Hanka |  Recepty
Řeším každodenní problém. Co k obědu. Nevadí mi uvařit skoro cokoliv , ale vymyslet to . To je věda.
Úplně slyším svoji maminku , když se mně před léty ptala , co má uvařit k obědu. Hlavně o víkendu , v týdnu jsem chodila do školní jídelny.
Pravidelně jsem dávala odpověď za kterou bych dnes vraždila. Já nevím , uvař co chceš.

Uvařit a zhuntovat u toho peněženku , není umění , na trhu dnes běžně dostanete i to co kdysi bylo nedostatkovým či silně podpůltovým zbožím , nebo se nám o tom mohlo dokonce i zdát. Jen na to mít.
A to já nemám , tak vybírám z toho co mám doma nebo co je pro mě dostupné.

Tak jsem dnes řešila opět problém , co k obědu. Měla jsem v plánu těstoviny s tvarohem a sypané perníkem. Je to rychlé , je to levné a je toho hodně , takže ideální pro mou početnou a hladovou rodinu.
Ale co k tomu. Těstoviny jsou hladové a kostka tvarohu to moc nezachrání.
Tak nastalo horečné hledání v lidových receptech.

CHLEBOVÁ POLÉVKA!!!

Čtu suroviny. To mám , to taky, to ne , ale dá se to nahradit nebo vynechat.
Hmm ještě jsem ji nedělala , ale mohla bych to zkusit.
A zkusila. Děti ji nechtěly ( ale ony na polévky nikdy moc nebyly ) , ale taťka se oblizoval až za ušima. Lehce navinulá a použité suroviny v ní byly dobře cítit a hlavně hodně sytá.

Takže na chlebovou polévku potřebujeme:
- několik plátků staršího chleba
- masový vývar nebo vývar z kostky
- houby
- cibuli
- sůl , pepř podle chuti
- bylinky podle chuti
- česnek
- 1 vejce
V podstatě vše děláme podle chuti a podle množství porcí. Kdo rád polévky , doporučuju udělat větší množství , neboť se jistě po ní zapráší.
Do vývaru dáme hrst hub a necháme chvilku vařit ( asi 10-15 min ). Potom nakrájíme na kostičky několik plátků staršího chleba a přidáme k houbám. Osolíme , opepříme. Se solí opatrně , chleba sám je slaný. Necháme provařit a občas kvrdlačkou rozmícháme. Přidáme bylinky a necháme ještě chvilku povařit. Já dala tymián, libeček a hrubě nasekaný kmín.
Před koncem varu rozvařený chleba pořádně rozkvrdláme, vypneme sporák a do horké polévky rozklepneme jedno vejce a přidáme nahrubo nasekaný česnek. Nakonec přidáme pažitku nebo petrželku. Kdo má rád kyselé polévky , může přidat lžíci octa a trochu kysané smetany. Polévka potom chutná trochu jako kyselo.
Polévka je hodně hustá a hodně sytá.

Naši předkové zkrátka věděli jak se levně a dobře najíst.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hanako Hanako | 24. října 2012 v 14:27 | Reagovat

Hano, když má být polévka vydatná, tak je dobré kostičky chleba osmažit na tuku, nemusí ho být mnoho. Úplně nejlepší je chlebovka z jen z kůrek a patky. :-)

2 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 24. října 2012 v 14:34 | Reagovat

[1]: Vydatná tedy je , ale já zapomněla napsat , že jsem nejdřív osmahla cibuli na lžíci oleje a až potom jsem nalila vývar.
Ale když ty kostičky osmahnu na oleji , neztvrdnou ? A rozvaří se potom ještě , nebo to není žádoucí. Já jí dělala poprvé , ale i tak byla velmi dobrá a pořádně hutná . Muž si vzal do práce na svačinu. :-)

3 Hanako Hanako | 24. října 2012 v 14:42 | Reagovat

Nesmíš je upražit, je fakt, že se to pak déle vaří, ale rozpadnou se. Mám variantu i bez hub, na  chléb osmažený na cibulce, dát trochu papriky, pozor nepřepálit, je ji třeba mimo vařič nechat rozpustit. Uvařené rozmixuji a nechám srazit rozkverlané vejce, pak přidám nasekané bylinky. :-)

4 Very Very | Web | 24. října 2012 v 16:03 | Reagovat

Ahoj Hanko, my ji taky děláme a mamka ještě dává trochu drcenýho kmínu a nedává houby. Polívka to je opravdu hodně dobrá a já jí mám moc ráda a ještě k ní lívance a máš oběd jak hrom. Všechny je tam pozdravuj :-)

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. října 2012 v 17:00 | Reagovat

Byla jsem po operaci zubů - paradentóze, sádra na dásních, bolest a ohromný hlad. Tekuté, tekuté, ale ta chuť na chleba. I uvařila jsem si jako chlebovou a vše rozmixovala, hlavně hodně chlebu vyvařit. To bylo mňááám :-)Polévka tvá určitě hani zasytila. :-)

6 Lucie Lucie | Web | 24. října 2012 v 19:33 | Reagovat

Hani, jednoduchý, rychlý a levný recept, to každý ocení, děkuji za tip, určitě vyzkouším! :-) Já polévky moc nemusím, tedy abych to uvedla na pravou míru, nemusím ty "čiré" polévky, tedy vývary :-) Tohle ale vypadá na pěknou hustou polévku a čirá není, tak by mi mohla šmakovat! :-D :-)

7 Petra Petra | E-mail | Web | 24. října 2012 v 21:08 | Reagovat

Dobrý tip na polévku, kluci jsou naopak polévkový, takže ráda vyzkouším, jen jak píše Verunka, tak zkusím bez hub:-)

8 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 25. října 2012 v 17:22 | Reagovat

To by mohlo být dobré, musím ji zkusit, dědy má takové husté a vydatné polévky rád. :-)

9 Alois Alois | Web | 8. února 2017 v 9:42 | Reagovat

Vždy když jím chlebovou polívku, tak vzpomínám na svoje dětství. Moje babičku dělala opravdu hodně dobrou chlebovou polífku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama