Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Bezový sirup

16. června 2014 v 3:07 | Hanka |  Recepty
Ještě využijeme kvetoucí bez. Protože když to nestihneme, máme zase na rok utrum.

Loni jsem vyzkoušela udělat trochu bezového sirupu. Nevěděla jak bude ( hlavně ) dětem chutnat, tak jsem ho neudělala moc. Protože nám všem mooooc chutnal a navíc je ještě léčivý, tak jsem ho letos udělala hodně.

Potřebujeme : 40 květů černého bezu, 2 citrony, lžíci kyseliny citronové, 1,5 l vody, 2 kg cukru a samosebou nějaký větší hrnec.
Květy opláchneme od prachu a vybereme havěť, dáme do hrnce, zalijeme převařenou vodou a přidáme citrony nakrájené na kolečka ( bez jader ) a kyselinu citronovou. Zahřejeme až k bodu varu, ale nevaříme. Necháme louhovat 24 - 48 hodin.
Potom slijeme ( nebo dokonale vybereme bezové květy a citron ), přidáme cukr a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Slijeme do lahví a můžeme pít. Ředí se vodou podle chuti. Chceme-li uschovat na delší dobu, raději zavaříme jako kompot a uložíme v temnu a chladu.
Mám vyzkoušeno a moc nám to chutná, když si do velkého džbánu udělám naředěnou šťávu, přidám do ní čerstvou meduňku nebo mátu, plátek citronu a led. Je to báječné osvěžení v horkých dnech.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 18. června 2014 v 22:21 | Reagovat

No dělala si tady dcera svůj! Vařila si tu něco co jsem vždycky dělala já....no jo, jak se osamostatnila tak to najednou jde..... ;-)  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama