Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Tak hurá...

2. února 2015 v 21:50 | Hanka |  Recepty
Tak hurá, už mám fotky v blogu. Věrce se podařilo nahrát mi fotky do galerie z jiného počítače. Díky .

Tak tedy poslední lednový, pracovní den byly pololetní prázdniny.
To za mně nebylo. My jsme přinesli pololetní vysvědčení, druhý den jsme šli do školy a museli jsme mít podepsanou žákajdu, že rodiče vysvědčení viděli.
Nicméně , my máme prázdniny prodloužené, protože na ty pololetní nám navazují hned jarní.
Ve čtvrtek děti přinesly vízo a protože jsem jim slíbila, že budeme o jarních prázdninách něco vyrábět, nemohly se už dočkat.



Přiletěly ze školy a zajímaly se především o oběd.
Mamíí, co bude k obědu, zajímala se Růža. Tonda taky zvědavě načuhoval pod pokličky.
Chlebová polévka a staročeský jáhelník, zněla odpověď.
Tonda chlebovku odmítl a zajímal se, co je to ten jáhelník. Na polévky moc není od kojeneckého věku, ani mně nepřekvapilo, že nechce polévku.
Ten jáhelník být původně neměl, ale Tonda si den před tím spletl jáhly s kuk-kusem a tak jsem to musela nějak zpracovat.
Kdo neví, tak jen pro informaci. Kus-kus se vařit nemusí, jen se spaří vařící vodou, nechá se pár minut odstát a dochutí podle chuti. Je to vlastně stejné, jako když si připravujeme instantní kaši, jen je to zdravější verze. Kdežto jáhly se vaří, zhruba stejně jako rýže.
Tonda si tedy místo kus-kusu spařil jáhly a divil se, že ještě po 10 minutách je to tvrdé.
Nejprve mně záměna nenapadla, ale později mně to trklo.
Šla jsem se podívat a opravdu, Toník zaměnil sáčky.
Takže jsem musela zpracovat namočené jáhly.
Varianta byla jáhelník.
Kdo ještě nikdy jáhelník nevařil, tak je to podobné jako když vaříme rýžový nákyp.
Potřebujeme: jáhly ( podle počtu strávníků, my měli pro 6 lidí půl balíčku jáhel ), mléko, vejce, ovoce podle chuti, skořici.



V té pixle je cukr.



Uvařenou kaši smícháme s ovocem ( v létě čerstvým, v zimě kompotovaným nebo sušeným ), přidáme 2 vejce, posypeme trochu skořicí, nandáme do pekáčku , nebo zapékací mísy a zapečeme.


Když je je to zapečené , nandáme na talíř. Vypadá to trochu jako kejda, ale chuťově to není špatné.


Můžeme ještě dozdobit čímkoliv co máme doma. Ořechy, ovoce, skořice...fantazii se meze nekladou.

A protože mi zbylo ještě ovoce z jáhelníku, upekla jsem ještě k odpolední svačině jednoduchý koláč. V názvu má sice psaný švestkový, ale je možné ho udělat s jakýmkoliv ovocem.


Koláč je sypaný drobenkou. Já dělám drobenku jako jíšku, jen k té jíšce ještě přisypu cukr.


Umíchané těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.


Mám jednu vychytávku. Chceme-li mít obzvlášť chutný koláč ( a platí to i pro bábovky ) vysypeme formu strouhaným kokosem. Tato malá zvláštnost udělá i docela obyčejného koláče ( či bábovky ) velikou dobrotu, kterou ocení i ten nejmlsnější jazyk.
Na těsto poklademe ovoce a posypeme drobenkou.



A šup s tím do trouby. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny ( respektujte svou troubu ). Upečené nakrájíme a zbaštíme.


A kdo chce, tak ještě recept na chlebovou polévku.
Potřebujeme :
několik krajíčků staršího chleba ( může být i usušený - králíci mají prostě smůlu )
hrnec vody
hrst sušených hub ( kdo houby nerad, nemusí je dávat a nahradíme bujónem )
polévkové koření ( kmín, bobkový list, libeček, trochu mletého pepře, sůl )
strouhanou mrkev ( může být i jiná kořenová zelenina )
1 vejce
na ozdobení petrželku nabo pažitku.

Ve vodě rozvaříme chleba, přidáme hned s chlebem houby a koření a necháme rozvařit. Chleba je rozvařený brzy, musíme občas míchat. Přidáme nastrouhanou mrkev, nebo jinou kořenovou zeleninu a dovaříme. Ještě dochutíme podle chuti. Kdo rád ostřejší, může přidat rozetřený česnek. Nakonec rozkvrdláme vejce a můžeme podávat. Na talíři dozdobíme petrželkou.


Komu by chybělo maso, nebo by chtěl lepší verzi, může ještě nakonec přidat rozškvařenou slaninu, nebo dát vařit kůži ze špeku rovnou do polévky. Chlebovka dostane takový trochu uzený nádech.
S krajícem klasické topinky můžeme podávat i jako večeři. Polévka je poměrně sytá.

A co jsme vyráběli po obědě, si napíšeme příště.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 2. února 2015 v 22:20 | Reagovat

Tedy samé dobrůtky máte! Že to čtu takhle večer! Jáhlovou kaši znám a dělávám, drobenku z jíšky neznám, asi zkusím. Chlebovka vypadá lákavě! :-)

2 Hana Hávová Hana Hávová | 2. února 2015 v 22:31 | Reagovat

[1]: Já dělala jáhelník poprvé. Docela mi chutnal. Chlebovou polévku občas dělávám. Každý dělá drobenku jinak, mně to vyhovuje takhle. :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 2. února 2015 v 22:32 | Reagovat

[2]: Drobenka je asi takhle jednodušší. A vysypání kokosem taky neznám, díky za tipy! :-)

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. února 2015 v 22:36 | Reagovat

Dobrý nápad s tou drobenkou. Já zase nastavuji někdy máslový krém do zákusků   vychladlou jíškou z másla, mouky , nechám jen lehce  osmažit za stálého míchání a zaliji mlékem  (je to vlastně takový bešamel jako na omáčky. Jen ten krém má výbornou skoro karamelovou chuť.

Nevím proč, jáhly sice máme v zásobě také, ale připomíná mi to kaši, kterou jsme vařívaly s tetou malým kuřátkům na jaře. Rozsekaly se do ní  mladé kopřivy a kuřátka pěkně zobala... :-)

5 Hana Hávová Hana Hávová | 2. února 2015 v 22:38 | Reagovat

[3]: Nemusíš čekat až ti změkne máslo. ;-)

6 Hana Hávová Hana Hávová | 2. února 2015 v 22:41 | Reagovat

[4]: Hmm, to není špatný nápad, nastavovat krém bešamelem, to musím někdy zkusit.
Kuřata nemáme, tak zobeme jáhly sami. :-D

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 2. února 2015 v 22:45 | Reagovat

[5]: Máslo já rozpouštím v mikrovlnce, ale takhle mohu uzobávat jíšku, mám ji moc ráda! :-P  :D

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. února 2015 v 22:48 | Reagovat

[7]:Já taky a ještě si do ní špetičku cukru. Mám totiž moc ráda karamely, ačkoliv jsou hodně sladké, tak někdy hřeším. Ale cukrovku  zatím nemám 4,4 je hezký výsledek, takže občas... ;-)

9 Hana Hávová Hana Hávová | 2. února 2015 v 22:49 | Reagovat

[7]: Tak jíšku samotnou, tak tu já moc nemusím, ale drobenku, tak to je jiná... :-D

10 Hana Hávová Hana Hávová | 2. února 2015 v 22:50 | Reagovat

[8]: 4,4 je na dolní hranici normální hodnoty. Takže si sklidem můžeš zahřešit. ;-)

11 VendyW VendyW | E-mail | Web | 3. února 2015 v 7:49 | Reagovat

Sypu občas kokos místo strouhanky do štrúdlu a to vysypání formy jsem četla už mockrát. Akorát že ho doma skoro pořád nemám tak vysypávám moukou.Kuskus jsem zkoušela jednou a nějak mě neoslovil zřejmě jsem zvolila špatný recept a o jháhlech jsme nedávno mluvili se synem který se jim ani moc nebrání .....

12 Hana Hávová Hana Hávová | 3. února 2015 v 13:30 | Reagovat

[11]:Tak já mám kokos doma skoro pořád. Do štrúdlu ho občas dávám taky. Já tedy jsem líná vysypávat, tak raději používám pečící papír. Tam nemusím nic vysypávat, ale občas se přemůžu a vysypu formu kokosem nebo hrubou moukou. ;-)

13 VendyW VendyW | E-mail | Web | 3. února 2015 v 13:44 | Reagovat

[12]:Jo, kouzlu pečícího papíru jsem taky propadla....

14 Jadvinka Jadvinka | Web | 3. února 2015 v 22:36 | Reagovat

aaach jo,příjdu tady nakouknout večer a ty tu máš takovou dobrotu Hani :-D .dostala jsem hlad a chuť,asi něco upeču hned zítra :-)

15 Larrybax Larrybax | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 19:57 | Reagovat

join the new social <a href=http://onlinecasinos-x.com>casino</a> guide

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama