Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Kmínka od prababičky

21. března 2015 v 2:02 | Hanka |  Recepty
K Vánocům jsem od Věrky dostala tuto báječnou knížku.


Vlastně to jsou knížky dvě. 1. a 2.díl.
Ráda v nich listuju a plánuju si , co všechno vyrobím až budou kvést a růst bylinky, tj. v létě.
Narazila jsem i na pár receptů , které lze udělat kdykoliv a ze surovin, které obvykle máme doma.
Některé už jsem dělala, měla jsem recept z jiného zdroje, jiné jsou nové.
K těm patří třeba kmínka od prababičky.
To je velmi jednoduchý recept, prý na žaludeční potíže, ale myslím, že je možné si na ní pochutnat kdykoliv. Pokud ovšem nesnášíte chuť a vůni kmínu, tak máte zřejmě smůlu.
Kmínka je jemný sladký likér,není však vhodný pro diabetiky, neboť obsahuje nejen alkohol, ale i hodně cukru.
Všichni ostatní si ovšem kmínku mohou vyrobit.




Potřebujete:
3 lžíce kmínu
200ml vodky nebo lihu s podobnými procenty alkoholu
125g + 11/2lžíce cukru
1l vody
A hlavně trpělivost, neboť kmín se musí 10 dní louhovat.

Do sklenice se širokým hrdlem ( já použila zavařovačku o obsahu 700ml ) nalijeme vodku, nasypeme kmín a cukr.
Důkladně promícháme, zavřeme víčkem a dáme na okno, kam svítí sluníčko.




( To nejsou čolci, ale plovoucí kmín, těsně po zamíchání Smějící se )

Prvních pár dní občas zamícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Necháme 10 dní louhovat.
10.den svaříme 1 l vody s 11/2 lžící vody a necháme vychladnout.
Správně vylouhovaný kmín v lihu má barvu černého čaje a kmínovo - sladce voní.
Přes sítko nebo plátýnko slijeme kmín a do výluhu přidáme vychladlou sladkou vodu.Dobře promícháme, slijeme do sklenice a dáme vychladit. Podává se dobře vychlazené.
Je to dobré pití na babskou párty. Jen se na to musí myslet včas a udělat si kmínku předem.
Na zdraví ( zde to platí doopravdy )!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 21. března 2015 v 8:28 | Reagovat

Hm, kmínku znám jen ze starých románů, nikdy jsem neochutnala. Stejně tak anýzovka, i když to je vlastně něco jako řeckou ouzo nebo francouzský absint.

2 Jarka Jarka | Web | 21. března 2015 v 9:25 | Reagovat

Přestože kmín nemám ráda v chlebu a když je ho tam moc, tak jsem ho schopná vyštipovat, ale nemám nic proti jeho vůni a myslím si, že ta kmínka od prababičky bude moc dobrá. :-P  ;-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. března 2015 v 10:50 | Reagovat

Vypadá to dobře, možná bych zkusila, jen mít po ruce tu vodku. :-)

4 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 21. března 2015 v 16:41 | Reagovat

[1]: Kmín moc nemusím, ale ta kmínka je opravdu dobrá. Jen to chce opravdu dobře vychladit, možná i podávat s ledem. :-)

5 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 21. března 2015 v 16:43 | Reagovat

[2]: Dá se. Vyzkoušej. Taky kmín nemusím, ale vychlazená kmínka není špatná. ;-)

6 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 21. března 2015 v 16:44 | Reagovat

[3]: Není nic jednoduššího než jít do krámu a vodku si koupit. A pokud zbytek nevypiješ, udělej si vanilkový extrakt. Tam zbytek zděláš. ;-)

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. března 2015 v 16:54 | Reagovat

[6]: Vanilkový extrakt? Co to je? ???

8 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 21. března 2015 v 19:50 | Reagovat

[7]: Jednoduše řečeno, je to vanilkový lusk v alkoholu. Může se používat všude, kde se používá vanilínový cukr. Najdu recept a dám ho k dobru. :-)

9 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. března 2015 v 20:19 | Reagovat

[8]: Tak děkuji, to neznám. Napiš, určitě více lidí nezná. :-)

10 Veki Veki | E-mail | Web | 22. března 2015 v 17:37 | Reagovat

To se musí ohutnat! :-D Jsem ráda, že dárek padl na úrodnou půdu!

11 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 22. března 2015 v 20:33 | Reagovat

[10]: Koupím ještě vodku a udělám další, myslím, že ti to bude chutnat.
Však mně znáš a víš, že jednoduchý babský recepty je moje parketa. Však jablko nepadlo daleko od stromu, jen se to jablíčko trochu jinak vybarvilo. :-D

12 Veki Veki | E-mail | Web | 22. března 2015 v 20:58 | Reagovat
13 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. dubna 2015 v 17:09 | Reagovat

Dnes jsem koupila vodku a splnila do bodu: "Necháme 10 dní louhovat." :-)

14 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 5. dubna 2015 v 18:03 | Reagovat

[13]: Napiš si do kalendáře datum, ať na to v zápalu práce a starostí nezapomeneš a na tu lahev taky. Je to lepší.
Já už dělám druhou várku, 7.4 to bude hotové. :-)

15 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. dubna 2015 v 18:58 | Reagovat

[14]: Jasně, už mám! Sice ji možná budu pít doma sama, ale kámošky jistě rády ochutnají. :-)

16 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 5. dubna 2015 v 19:11 | Reagovat

[15]: Ono toho zase tak moc není. Dáš ochutnat pár lidem a je to hned pryč. :-)

17 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. dubna 2015 v 19:15 | Reagovat

[16]: Ty už tu první nemáš? Já už se docela těším! :-)

18 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 6. dubna 2015 v 20:38 | Reagovat

[17]:Té první je zbytek. Asi by už nebyla, ale šetřila jsem si to, aby mohla vzít dcera ochutnat na Grabštejn kolegyním průvodkyním a kastelánce. Mají tam čerstvé "hradní miminko", tak aby ho mohli dostečně oslavit. To miminko má hradní údržbář a jeho žena. Jmenuje se Kristýnka a všichni se těší až ho uvidí. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama