Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Vanilkový extrakt

21. března 2015 v 23:28 | Hanka |  Recepty
Tento článek vzniká trochu neplánovaně, ale to nevadí. Vlastně vzniká tak trochu v návaznosti na kmínku od prababičky.
V komentářích se mně Intuice ptala, co to je Vanilkový extrakt, který jsem jí doporučila udělat, pokud by zbytek vodky nevypila, aby neměla doma rozdělanou láhev s alkoholem.
Vlastně je taky úplně jednoduchý, jako většina receptů zde uváděných. Jen si musíte uvědomit, že také potřebuje delší dobu na odležení, dokonce delší než kmínka, takže pokud si ho plánujete udělat na Velikonoce, tak to už asi nestihnete.
Vanilkový extrakt není určen k přímé spotřebě, patří do těsta všude tam, kde používáme vanilinínový cukr.

Takže na extrakt potřebujeme:
vanilkový lusk
bílý rum nebo vodku ( já použila vodku )
Na 5cl alkoholu jeden lusk. Lusk rozkrojíme podélně, ale nevydlabáváme a pro lepší uvolnění vůně ještě nakrájíme na kousky.
vanilku nasypeme do sklenice, zalijeme alkoholem a dáme odležet do chladna na 8 týdnů. Alkohol se bude zbarvovat do tmava ( po vanilce a začne krásně vonět. Po 8 týdnech máme hotovo a můžeme používat. Jak budete extrakt používat, můžete průběžně přidávat vanilku a dolévat alkoholem a máte nekonečný extrakt.

Dávkování bude přibližně 20g cukru + 1 lžíce extraktu všude tam, kde se používá vanilkový cukr. Moučníky můžeme klidně dát i dětem, při pečení ( či varu ) se alkohol odpaří a zůstane jen báječná vůně vanilky.

Inspirace čerpána na www.brydova.cz
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 22. března 2015 v 1:14 | Reagovat

Dobrý nápad. Já jsem zase dostala od vnuček ve skleničce 200g od nescafé-samozřejmě čisté, suché udělaný vanilkový cukr. 2 lusky rozříznout a pak na drobno rozmixovat a zamíchst do pískového cukru. Dát do skleničky a zašroubovat uzávěr. Natiskly mi pěknou etiketu s vanilkovým luskem namalovaným a na zadní stranu obsah popsaly. Šikulky. ˇVagrová prý bude ten lusk také mixovat, protože jen vložený do cukru tak nevoní. Ty tmavé drobečky vůbec nevadí. Možná by šel ten lusk do exktraktu také trochu posekat  v mixerku- na hrubo po uležení třeba na použití dát přes sítko. ;-)

2 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 22. března 2015 v 4:35 | Reagovat

[1]: Taky znám, ale ještě jsem nezkoušela. :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 22. března 2015 v 11:10 | Reagovat

Hanko, tak to jsem neznala, děkuji. Od Růženky jsem slyšela, ale taky ještě ndělala. :-)

4 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 22. března 2015 v 20:22 | Reagovat

[3]: Vyzkoušej, já už vanilínový cukr nekupuju. :-)

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. března 2015 v 22:19 | Reagovat

[4]:Akorát, že l lusk stojí 50 kč. :-( Stojí to ale nakonec za to, když se porovná ta vůně, bez chemie. V sáčku toho bývá taky jen drobek...

6 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 29. března 2015 v 22:36 | Reagovat

[5]: To máš pravdu, je dost drahý, ale u nás mají občas slevu, když potřebují doprodat zásoby, tak si jich koupím víc. Je fakt, že vydrží dost dlouho. A nekazí se. :-)

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. března 2015 v 22:40 | Reagovat

Až mi bude docházet ten darovaný, tak zainteresuji muže, chodí nakupovat má přehled. :-)

8 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 29. března 2015 v 22:43 | Reagovat

[7]: Ještě mně napadlo, koupit vanilku někde ve stánku ma trhách. U nás vždy někdo stojí s kořením. Sice nebývá levnější, ale bývá jí víc. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama