Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Bezově...

13. června 2015 v 22:38 | Hanka |  Co se děje u nás

....mi to ještě stále voní v kuchyni.
Včera jsem dohotovovala všechny bezové recepty. Zavařila a přes noc mi to všechno vychladlo.

A co všechno jsem dělala?
Bezový sirup - ten už dělám několik let a je velmi oblíben.
Bezový ocet - ten zatím stále ještě odpočívá na sluníčku, má dost času, hotový bude až za dva týdny.
Bezový med - to je novinka a musím říct, že je stejně dobrý jako pampeliškový
Bezový likér - to je prostě bomba. Je lahodný, příjemně sladký, mírně navinulý. Zatím všichni, kterým jsem dala ochutnat mlaskali a pochvalně pokyvovali hlavou.
Bezové želé - a tady jsem se zklamala.

Představovala jsem si, že to bude želé jako je na dortu, nebo jen mírně řidší, ale vyšla mi z toho jen mírně zahuštěná tekutina, nepříjemně kyselé chuti.

Napíšu vám recept, schválně posuďte, jestli to, že se to nepovedlo, je moje chyba, nebo je to chyba receptu, který někdo pustil neověřený do světa.

20 květů bezu
10 snítek meduňky
3 citrony
2 pektogely
1 l vody
250 + 3 lžíce cukru
1 lžička kys.citr.

Bezové květy a meduňku rozdělíme na polovinu. 1.polovinu svaříme v 1 l vody a po vychladnutí přidáme druhou polovinu, šťávu z citronů a necháme louhovat 24 - 48 hodin v chladu.
Potom scedíme, přidáme Pektogel smíchaný s 3 lžícemi cukru, přivedeme k varu a minutu prudce vaříme. Poté přidáme 250g cukru a 1 lžičku kyseliny citronové a vaříme ještě pět minut.
Slijeme do čistých sklenic.

Výsledek mně zklamal.

Napadlo mně, že by se místo Pektogelu dala dortová želatina a místo varu se pouze přivede k bodu varu , ale nevařit. Citrony a kyselinu citronovou buď vynechat , nebo dát všeho méně.

Jenže teď už se mi nechce dělat novou várku, ani předělávat to,co už mám hotovo.

Takže tento recept asi vyřadím jako ten, který se nám neosvědčil.
A to na začátku to vypadalo tak nadějně.Zamračený
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 13. června 2015 v 23:06 | Reagovat

Napadlo mne při čtení také, že je tam moc kyselého a gel nevařit, jen rozpustit.  Zkus přidat cukr, trochu vody a l želatinu a pak to snad bude jako želé. Však už kvůli léčivým účinkům, případně přidat to do vody a pít jako sirup.

2 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 13. června 2015 v 23:17 | Reagovat

[1]: Hmm, zkusím s tím v týdnu něco udělat až budu mít po nočních, pak budu mít dva dny volna. Vyhodit to můžu vždycky. ;-)

3 VendyW VendyW | E-mail | Web | 14. června 2015 v 10:01 | Reagovat

Bezinkové věci moc nemusím, a navíc letos jsme ořezali jednu bezinku u domu a nějak to vypadá že se už nevzpamatuje,Ale to mě vůbec nevadí, stejně jsem jí měla v úmyslu zlikvidovat. Alespoň bude mít větší šanci se rozrůst dřišťál který byl od ní pořád utiskovanej.....

4 intuice intuice | E-mail | Web | 14. června 2015 v 11:52 | Reagovat

Tak to jsi pilná včelka, já dosud dělala sirup, ale to později pila jen maminka, takže už nedělám, a snad udělám šťávu a ten Tvůj likér, pokud mi skočí do cesty květy bezu. :-)

5 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 15. června 2015 v 1:18 | Reagovat

[3]: No vidíš a to já bych měla nejraději na zahradě bezové houští, abych pro květy a plody nemusela daleko. ;-)

6 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 15. června 2015 v 1:21 | Reagovat

[4]: Tak to my sirup milujeme všichni a ten likér mi nějak podezřele mizí. Asi nějaká myš alkoholička. ;-)  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama