Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Bezový likér

11. června 2015 v 17:19 | Hanka |  Recepty
Tak vážení, konečně píšu z domova.
Tedy, ne že by se můj domácí počítač probral k životu, ale Iva někde splašila noťas. Když viděla, jak jsem nešťastná, že nemůžu psát ( když mám zrovna o čem ), zakoupila od nějakého pána, který se prý zabývá opravou a prodejem podobných zařízení, červený noťásek ( to mám ale hodnou dcerku , že Mrkající ). Sice nemá baterii, musí neustále napojen v síti, ale to mi moc nevadí, nemíním s ním nikde cestovat. Takže zatím mám aspoň na čem psát své kecy.
Tedy ještě do něj neumím vkládat fotky a trochu s ním zápasím, ale to se snad taky poddá.
Tak to byl jen úvod, abyste si nemysleli, že snad píšu z práce a tím pádem zanedbávám své pacienty.Smějící se



Já chtěla napsat nový recept z bezu.
Bezová sezona vrcholí, bez je na každém rohu a dobrot, které se dají z něho udělat je snad na stovky.
Šťávu z bezu zná skoro každý, ale zkoušeli jste někdy udělat likér?
Ano, bezinkový , říkáte si, to znám.
Ale tohle není z bezinek. Bezinky jsou plody, ale my si uděláme likér z květů. A ne až na podzim, až bezinky dozrají, ale teď hned, dokud bezy kvetou.

Takže potřebujeme:
15 květů černého bezu ( já jich dala prostě hrst, nepočítala jsem je, ale to nevadí, že jich bylo víc, aspoň je to aromatičtější )
1 l vodky ( klidně i víc, máte-li )
500 g cukru
1 l jablečného moštu ( nebo 100 % jablečný džus )
1 l vody
20 g kyseliny citronové ( nebo šťávu ze 6 citronů )

Květy ponoříme do vodky a necháme 24 hodin louhovat ( můžeme i déle, není-li zrovna čas na dodělávku )
Přecedíme a do slité bezové vodky přidáme vše ostatní a dobře promícháme až se cukr dobře rozpustí.
Slijeme do lahví a máme hotovo.
Prý vydrží v chladu rok, ale nevím, nevím. U nás asi ne.
Je to sladké " babské " pití. Kdy rád ostřejší, přidejte si víc vodky, ale až do hotového.


Mám naloženou druhou várku, protože jsem se rozhodla, že budu fušovat do řemesla likérníkům.
Mám ještě doma i kmínku, kterou jsme vyráběli někdy v zimě a čeká na vhodnou příležitost.

Z bezu mám ještě políčeno na bezový med a naložené bezové želé, které budu dodělávat zítra dopoledne. Už se na něj těším. Bezová šťáva se právě teď dodělává a za chvilku ji půjdu slít, bezový ocet na bolavé nožky se mi už taky louhuje na sluníčku a pořád mi ještě v košíku zbývají nějaké ty bezové květy. Z toho udělám ten med.

Určitě budu informovat a pokud bude chutnat ( jako že určitě bude ) tak taky napíšu recept.

Mějte se všichni fanfárově , údajně nás čeká horký víkend, tak se nespalte na sluníčku a SLUNCE V DUŠI.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 11. června 2015 v 17:28 | Reagovat

Máš pravdu, že je teď  bezu všude hodně. Akorát není vždy na přístupném místě. Já bych na něj nedosáhla. U cest se mi nechce trhat je zaprášený, ale možná někde na stráni. Uvidím, možná přemluvím muže, aby nějaký natrhal.

2 intuice intuice | E-mail | Web | 12. června 2015 v 16:18 | Reagovat

Jů, to vypadá moc dobře! Kmínku jsem dělala a je výborný, tento recept si taky opíšu! :-)

3 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 12. června 2015 v 17:37 | Reagovat

[2]: Kmínka je dobrá, ale tohle je ještě lepší. A pospěš si, bezy už začínají odkvétat. ;-)

4 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 12. června 2015 v 17:45 | Reagovat

[2]: Jo a taky nemusíš na výsledek čekat tak dlouho jako u kmínky. :-D

5 intuice intuice | E-mail | Web | 14. června 2015 v 15:07 | Reagovat

[4]: Tak hlásím, bezinky mi dnes skočily do cesty a naložila jsem na likér i na šťávu! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama