Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Odpad, co není odpad

8. října 2015 v 23:03 | Hanka |  Recepty
Tak si asi říkáte, co jsem si to zase vymyslela za divný název. Odpad prostě buď je a nebo není.
Jenže co někdo považuje za odpad, to druhý dokáže využít.
Je to stejné jako se třídí různé druhy odpadu.
Jenže já nechci mluvit o recyklaci, i když na toto téma by se daly psát romány.

Dnes jsem konečně zpracovala zbytek padaných jablek, které jsem dostala od švagrové a co se mi několik dní povalovaly v bedýnce ve sklepě. Byl nejvyšší čas, některá už se začínala kazit. Několik jsem jich už musela vyhodit úplně.
Vznikla povidla, přesnídávka, kompot i nastrouhaná ve sklenicích na štrúdl. Dala jsem sušit křížaly a z pěkných slupek udělala jablíčkové čučo ( viz recepty ). Ve zkratce : čučo tomu říkám já a jsou to v podstatě uvařené jablečné slupky ( jen pěkné, nesmí být nahnilé , či naťuknuté, či jinak poškozené ) se skořicí a slazené cukrem či medem.
A protože na tohle všechno se musí jablka oloupat a vykrájet, tak jsem je oloupala a vykrájela.
Jistě si umíte představit tu hromadu slupek a jadřinců.
A protože jsem hamoun a musím využít všechno do mrtě začala jsem horečně hledat jak využít tento " odpad ".
Králíky nemám, na kompost bych to dát mohla, ale nechtělo se mi do deště a vyhodit jen tak zbůhdarma do popelnice...? Chraň bůh, to by byl hřích.



Hledám a hledám a našla jsem.

JABLEČNÝ OCET . A hned v několika variantách.

Takže v případě, že jste taky takoví jako já a nevyhodíte nic, co je ještě k užitku, byť to vaše kámoška považuje za odpad, utíkejte si pro tužku a papír a pište si :

Jablečný ocet 1:

potřebujeme:
1 kg jablek
3 litry vody
V předpise je, že se jablka musí nastrouhat , ale já prostě nacpala slupky a jadřince do sklenice.
Zalijeme vodou tak aby byla voda sahala asi 5 cm nad jablka ( což je trochu nesmyslný požadavek,protože ty jablka prostě plavou a vrstva vody je pod nimi ).Přiklopíme víčkem a necháme stát 1 týden na teplém místě. Dvakrát denně promícháme dřevěnou vařečkou.
Po týdnu scedíme, nádobu opět uzavřeme a uložíme na dalších 21 dní do temna. Po třech týdnech scedíme přes plátno ( utěrku ), nalijeme do lahví a uchováme v chladu.

Jablečný ocet 2:
potřebujeme:
1 kg jablek
asi 3 litry vody
300 g cukru
kůrku ( nebo patku ) chleba
příprava jablek stejná, jako v předchozím receptu a jen přidáme cukr a kůrku chleba.
Sklenici přiklopíme a necháme v teple kvasit. Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme dva týdny stát.
Poté přecedíme přes plátno a bez míchání necháme v chladu stát 6 týdnů. Několikrát scedíme.Kvašení je ukončeno, když se na octu netvoří zátka ( octová matka ).

Jablečný ocet 3:
potřebujeme:
2 kg jablek
3 l vody
300g cukru
1 sáček vinných kvasinek
100ml octa
Jablka rozemeleme na drť, vodu smícháme s cukrem, až se rozpustí a necháme vychladit. Jablka nasypeme do větší sklenice, zalijeme sladkou , vychlazenou vodou, přidáme kvasinky, přikryjeme tenkou látkou, aby byl přístup vzduchu, postavíme sklenici do místnosti s teplotou kolem 20 st a necháme stát. Při bouřlivém kvašení vyplave ovoce nahoru. Až po kvašení klesne ke dnu, tekutinu slijeme a znova necháme kvasit s přídavkem asi 100 ml octe k rychlejšímu kvašení.
Každých 10 dní tekutinu ochutnáme a když po chuti poznáme, že už nekysá, přecedíme ji přes plátýnko do lahví a dobře uzavřeme.

Používáme všechny varianty jablečného octa všude tam, kde přidáváme citron, nebo ocet ( omáčky, saláty...). Jablečný ocet slouží také jako základ pro bylinkové octy, kterých je celá řada a dají se připravit podle chuti a druhu bylinek, které máte k dispozici.

Od loňska mám vyzkoušený jablečný ocet 1 a letos zkouším i jablečný ocet 2. Jen doufám, že nebude kvasit moc bouřlivě, aby mi to nerozbouralo kuchyň.

Takto se dají zpracovat i malá , jinak nepoužitelná jablíčka, která by jinak skončila na kompostu, nebo hůř, v popelnici.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 8. října 2015 v 23:34 | Reagovat

Ty jsi opravdu šikovná hospodyňka. To bych měla zkusit ten jablečný ocet jsem ještě nedělala. Akorát máme už jen jablka na uskladnění, ostatní jsem zpracovala. Jablečný ocet,  pokud chceš koupit, je podstatně dražší než obyčejný kvasný lihový a mnohem zdravější.

2 Hana Hávová Hana Hávová | 9. října 2015 v 0:06 | Reagovat

[1]: A to ještě nevíš, že si můžeš udělat i ocet jahodový. Krásně ( prý )voní. Jen mi připadá škoda využít slaďoučké jahůdky na výrobu octa. Leda pokud bych měla nehorázné přebytky. Ale to u nás fakt nehrozí. ;-)
Tak zkus udělat jen z poloviční várky. Až budeš hlídací babička, vykrájej dětem hromadu jablek a ty jadřince použij na ocet. Kupodivu jsou jadřince dost těžké a půl kila máš snadno. A může tě hřát vědomí, že jsi udělala něco pro zdraví svých vnoučat a ještě jsi všechno zpracovala. Dej si jablíčka s dětmi a uděláš něco pro zdraví i ty sama.Taky to tak dělám, když už nemám padaný jablka. ;-)

3 VendyW VendyW | E-mail | Web | 9. října 2015 v 9:03 | Reagovat

Tak to mě je taky líto a přesto ty jablka přesně na kompostu končí. Už jsem i na fb v různých skupinách nabízela jestli by nikdo nechtěl zadarmo jablka, ale je jich všude taková kvanta že nikdo nic nechce. Já sice něco taky nasuším a nastrouhám ale to je jen zlomek toho kolik těch jablek letos je. A opravdu hodně mne překvapilo že si sadaři stěžují že je úroda minimální. Když vidím jak jsou ty stromy obalené tak si říkám že mi v tom něco nehraje. Ale je možné že ta jejich nejsou správně velká a tak skučí že mají minimální úrodu. No to je prostě vliv super a hypermarketů. Škoda že jseš tak daleko, jablek bys měla plnej sklep :-)

4 Hana Hávová Hana Hávová | 9. října 2015 v 9:42 | Reagovat

[3]: Já si můžu přinést i z práce. Pacientům stále dávají jablka ( asi jsou nejlevnější ), ale ne každý na ně má zuby. Takže je vrací a občas jich je plná lednice. Když jim říkám, ať je pošlou domů a ať jim je doma nastrouhají, udělají salát nebo štrúdl, tak říkají, že na to nikdo nemá čas, nebo že se to rodině nechce. Tak si to přeber.
A k těm sadařům. Za to trochu může EU, která nařizuje jak mají být velká jablka v obchodní síti supermarketů. To ovšem ne vždy je možné. Letos jsou jablíčka díky suchu menší, ale protože měly dost slunce, jsou sladká a šťavnatá. Myslím, že ne každý požaduje jablka přesně podle míry EU. Na farmářských trzích by šly na odbyt, jen kdyby lidi nebyli líní si tam dojít a něco s nimi dělat. :-?

5 VendyW VendyW | E-mail | Web | 9. října 2015 v 9:59 | Reagovat

[4]:Tady si to ani nechtějí otrhat, to kdybych jim to natrhala a připravila tak to jo, to by si to potom vzali..... lemry líný. Farmářský trhy tady začali zkoušet ale bylo to fiasko. Tak ono asi v takových pidi městech kde je víc rodiných domů se zahrádkami než paneláků to je opravdu nanic. A když bydlej v paneláku určitě mají někdo okolo Třebový chatu s pozemkem kde si taky ovoce a zeleninu pěstují. Takže ten krach zcela chápu. Jasný že v Praze nebo Brně či jiných velkých městech to úspěch má.....

6 Hana Hávová Hana Hávová | 9. října 2015 v 11:08 | Reagovat

[5]: To já bych líná nebyla, u švagrové jsem si to taky natrhala sama a ze stromu, ale jak to dopravit. Liberec od Chrastavy není tak daleko a navíc jsem měla odvoz. Ale jsem ráda, že jsem to sdělala. A protože toho bylo opravdu hodně, něco jsem i rozdala. měla jsem toho velkou bednu a ještě i pytel. :-)

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. října 2015 v 17:23 | Reagovat

Jsi pilná hospodyňka. Já jablka nemám, tak to neřeším.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama