Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Nedělní dobroty

7. února 2016 v 23:29 | Hanka |  Recepty
Ahoj, hezkou končící neděli přeju,
z Růženky se mi stává pomalu, ale jistě stává kuchařka a hospodyňka vůbec. Když jsem šla včera na nákup, dala mi za úkol koupit vše, co potřebuje na nedělní oběd.
Moje představa byla něco lepšího, než obvykle vařím, zvláště, když jsem doma a děti si nemusí samy ohřívat oběd. Chtěla jsem nějaké dobré masíčko se šťávou, zelím a domácím knedlíkem, nebo omáčku.
Ale Růža rezolutně prohlásila , že bude nedělní oběd vařit sama. Muselo to být něco jednoduchého, na čem ani začínající kuchařka moc nezkazí.
Zvítězily špagety.
Mnozí se možná ošklíbnou, špagety jako nedělní oběd, ale my až zase tak dny v týdnu nerozlišujeme a to díky mé práci. Pro mne je obvykle svátek, pátek vše jedno. Takže vaříme spíše než podle dnů svátečních, či všedních podle toho, jak jsme doma a kdo vaří.
A tak jsme v neděli vařili špagety. Růženka vařila vskutku sama, já jsem jí pomohla pouze dochutit omáčku, na kterou si úplně sama přece jen netroufla. Myslím, že se jí to povedlo a všichni baštili, až se jim dělaly boule za ušima.
Zato úplně sama upekla jablečný závin a to od rozválení listového těsta, přes nastrouhání jablek až po upečení.




A protože malá hospodyňka nějak neodhadla množství jablek, nastrouhala toho jak pro regiment vojáků, musela se ta hromada nějak zpracovat.
Koukala na tu haldu, co jí zbyla trochu nešťastně.
No tak hlavu vzhůru, to dáme, povzbudila jsem jí. Co s tím uděláme, ptala se.
Z jablíček se dá udělat spoustu dobrot, podej kuchařku, něco jednoduchého a rychlého vymyslíme.
A vymyslely jsme JABLEČNÝ KOLÁČ.

Pokud máte nadúrodu jablek a nevíte co s nima, pište si recept na rychlý a jednoduchý jablečný koláč.

Potřebujete:
2 lžičky mleté skořice
3 vejce
2 lžičky jedlé sody ( nebo prášek do pečiva )
1,5 hrnku cukru
0,5 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
7-10 jablek
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jablka nastrouháme na hrubo. Smícháme všechny ostatní přísady v těsto. I v případě, že se vám bude zdát těsto suché, NEPŘIDÁVEJTE žádné tekutiny, jablka, která v tomto okamžiku přidáme , udělají s těstem divy.
Dobře promíchejte a nalijte na plech, nebo do pekáče a upečete. Na 180 °C asi půl hodiny ( ale respektujte svou troubu ).

Je to rychlé pohoštění, když vám klepe na dveře nečekaná návštěva, nebo jen tak, když vás honí mlsná.
Dá se to totiž jíst krátce po vytažení z trouby.
A není to taková ta dusivka, jako třeba bábovka. Jablka té ( ne ) obyčejné buchtě dodají vláčnost.

Určitě vyzkoušejte, je to rychlé a je to dobré.
Dobrou chuť a dobrou noc.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 8. února 2016 v 0:04 | Reagovat

Každá buchta s jablky je výborná. Růženka je šikovná a je jen dobře, že ráda vaří. :-)

2 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 8. února 2016 v 0:44 | Reagovat

Hani dobře děláš a Růženka taky. Měla jsem to tak stejné s dcerou i synem. Takto se naučily samostatnosti a vaření. My ani dnes, kdy jsme v penzijním věku nerozlišujeme jídla všední a sváteční. U nás dnes byly na oběd koblížky. :-)

3 dáša dáša | E-mail | Web | 8. února 2016 v 12:16 | Reagovat

Růženka je hodně šikovná :-) Buchta s těstem s jablky bude pěkně vláčná :-P
Moje dcery vaří velice dobře, nejmladší dost ujíždí na špagetách, u nejstarší vaří a griluje i manžel :-) Růženka dělala sýrovou omáčku nebo nějakou jinou? :-P

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 8. února 2016 v 22:16 | Reagovat

Jablíčkové buchty nemají chybu, jsou vždy vláčné, takové my máme rádi. :-)

5 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 8. února 2016 v 22:20 | Reagovat

[1]: Jsem jen zvědavá, jak dlouho jí to vydrží. Ale než jí to omrzí, snad něco pochytí. :-)

6 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 8. února 2016 v 22:25 | Reagovat

[3]: Růženka dělala rajčatovou omáčku z drcených rajčat a bazalkou. :-)

7 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 8. února 2016 v 22:25 | Reagovat

[4]: My taky. :-)

8 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 8. února 2016 v 22:28 | Reagovat

[2]: Tonda jeden čas taky rád něco kuchtil , obvykle skončil u pudinku, ale momentálně je to všechno " trapný ". Snad ho to přejde. :-?

9 Jarka Jarka | Web | 9. února 2016 v 8:28 | Reagovat

Hani, máš výhodu, že máš doma holky. Já mám dva syny a ti se do kuchyně moc nehrnuli. :-)
Na buchtu s jablíčky mám taky recept, tento tvůj se mi líbí, že je hrníčkový. :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama