Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Banánový džem

29. července 2016 v 4:49 | Hanka |  Recepty
Myslela jsem, že jsem sem už banánový džem psala, ale ať hledám, jak hledám, není tu.
Takže kdo rád banány na všechny způsoby, zbystřete.
Tento džem je pro nás trochu vzácný, ale vždy hrozně dobrý.Vždycky je první, který nějak záhadně zmizí.Mrkající

Je velmi jednoduchý, nejsložitější na tom je sehnat co nejlevnější banány.
Jsou potřeba banány přezrálé, jako se používají na kokteil. Občas se dají sehnat s velkou slevou, protože je obvykle nikdo nechce. Před dvěma lety, jsem dostala dokonce tyhle banány zadarmo a ještě byl zelinář rád, že jsem si je vzala.

Takže potřebujeme :
1,5 kila banánů ( musíme koupit kila dvě, protože to co uvádím je čistá váha, bez slupek)
3/4 kg ( nebo i méně ) cukru
trochu vody ( postačí malá sklenička )
1 lžičku mleté skořice
šťávu z jednoho citronu
vanilkový lusk ( já dávám domácí vanilkový extrakt, nebo van. cukr )
2 lžíce rumu

Banány nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vodu, skořici, vnitřek z vanilky ( nebo 1 lžíci van. extraktu ) a rozvaříme. Musíme hlídat, občas to rádo utíká z hrnce.
Ke konci varu přidáme citronovou šťávu a rum a už jen necháme lehce přejít varem, aby se odpařil alkohol. Vypneme a rozmixujeme. Plníme do skleniček a komu se chce, může ještě klasicky zavařit.

Barva nic moc, ale ta chuť to všechno vyrovná. Můžeme použít na palačinky, na pečivo apod.

PS: slupky ale nevyhazujte. Udělejte si hnojivo na kytky.
Nacpěte je do petek, zalijte vodou a nechte několik dní odstát. Potom slijeme do čistých petek a ředíme vodou přibližně v poměru 1:1 Pozor strašně to smrdí. Pokud tím budete zalévat kytky doma, běžte na procházku a po příchodu pořádně vyvětrejte. Ale vaše kytky domácí i zahradní vám budou vděčné.Usmívající se
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 29. července 2016 v 9:20 | Reagovat

Tak tady u větví není o takové banány nouze, vyzkouším, letos mám opět marmeládový rok. A to nedáváš žádný konzervační prostředek? A vydrží bez toho?

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 29. července 2016 v 9:23 | Reagovat

Dělala jsem kdysi banánovou marmeládu, ale nezhoustla mi dokonale.

3 Jirka Jirka | E-mail | Web | 31. července 2016 v 9:21 | Reagovat

Zajímavý recept na džem i hnojivo!

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 31. července 2016 v 21:47 | Reagovat

Hani, vzpomínám si, jak jsi psala, že děláš banánový džem, tenkrát ti u vás pan prodavač nabídl banány za slušnou cenu. :-) Hnojení banánovými slupkami znám.

5 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 1. srpna 2016 v 22:58 | Reagovat

[1]: Neboj vydrží, je v tom hodně cukru a taky rum. Alkohol taky konzervuje. Ale stejně ho zbaštíte dřív než se stihne zkazit.
Ale nějak jsem nepochopila to " u větví " O_O Tobě rostou doma banány? O_O

6 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 1. srpna 2016 v 22:59 | Reagovat

[2]: Není tak hustá jako třeba rybízová, ale to nevadí. :-)

7 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 1. srpna 2016 v 23:00 | Reagovat

[3]: Tak vyzkoušej obojí. ;-)

8 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 1. srpna 2016 v 23:01 | Reagovat

[4]: Jo máš pravdu, když jsi mi to připomněla, tak jsem si na vzpomněla. Jen to asi není uvedeno pod názvem BANÁNOVÝ DŽEM.

9 VendyW VendyW | E-mail | Web | 2. srpna 2016 v 8:55 | Reagovat

[5]: Ne, to tak říkáme obchodům kde jsou Vietnamci :-D . Ale myslíme to v dobrém, díky nim se teď dá konečně koupit opravdu všechno co člověk potřebuje. A klidně za deset osm večer .....

10 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. srpna 2016 v 15:15 | Reagovat

[8]: Hani, pamatuji si, že jsi byla uštvaná- kdy též po práci nebýváš ;-)a honem jsi letěla ještě nakoupit a navařit před další směnou. Víš proč si to vše pamatuji, já to měla holka na stejno - tři směny a tak ti přeji zklidnění a všechno nej ... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama