Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Je libo kávu ?

9. července 2016 v 16:23 | Hanka |  Zpovědnice
Blížící se dovolená mě přiměla přemýšlet o příjemnějších věcech než jen co uvařit, aby to bylo co nejjednoduší, dalo se to lehce ohřát, popř. sníst studený, zda kočky dostaly žrát a pokud ne, kde jsou a kdy dostanou a kdo je nakrmí, když já jsem v práci, jestli doma samotné 13 leté děti mi z chalupy neudělaly kůlničku na dříví, jestli stihnu večer ještě nakoupit základní potraviny a proč už zase prší, když potřebuju trochu slunce, aby mi uschlo prádlo, nebo abych neměla v záhonech bahniště, když mám zrovna čas hrabat se v záhonech.
Zkrátka blížící se volné dny mi umožňují přemýšlet i v jiných, než jen v ryze přízemních dimenzích



Mezi ty příjemné věci patří i dobrá káva, pitá odpočinkově , teplá a voňavá v příjemné společnosti.
Ne, nechystám se nikam k moři, dokonce ani na Mácháč či Tálinskej rybník ( i z důvodu 6 koček - 2 dospělé + 4 koťata - v domácnosti - kdo by to krmil ), ale ono i to, že nemusím vstávat se svítáním a můžu si spát do doby, než se sama probudím, že můžu nechat moje tělo, aby si jelo podle svého vlastního režimu a ne podle režimu pracovního, že budu jíst podle dávno nastavených pravidel a ne , že budu hltat vařící jídlo jen proto, že to všechno musím stihnout ( i s frontou u výdejového pultu ) za půl hodiny, má své kouzlo a mně bohatě stačí ke štěstí.
Ze studeného kafe různorodé kvality už mně pomalu bolí žaludek.
Kdyby bylo pravda, že studená káva jde na krásu, už dávno bych byla MISS Vesmíru.Vypila jsem ho snad hektolitry a výsledky nulové.NerozhodnýSmějící se

Nejsem náročná. Ve všech směrech se spokojím s málem. Občas dokážu udělat " z prdu kuličku ", nasytit hladové krky za minimum peněz.
Ani co se týče značky kávy nejsem nijak náročná.
Ale mám ráda kávu příjemně teplou ( tedy ne vařící, že nejde pít, ani studenou jako psí čumák ), nejraději na čerstvě dokončené terásce s nějakou dobrou mlskou.
Kávu piju zásadně " lógr ". Rozpustná mi nechutná. Tu piju jen v případě nouze nejvyšší a to ještě s cukrem a mlékem.
Jinak kávu nesladím a ani nedávám mléko.

Pamatuju si , jak jsme jednou dostali od kamarádky opravdu kvalitní kávu přivezenou přímo z Brazílie.
Krásný obal ještě předčil voňavý obsah. Káva byla už namletá, ale tak jemně, že připomínala hladkou mouku.
Voněla úplně jinak, než je našinec zvyklý a dávala už takto vyniknout půvabům tohoto exotického nápoje.
S taťkou jsme se těšili, jak si na ní spolu pochutnáme.
Udělala jsem si svou obvyklou dávku tj. lehce navršenou kávovou lžičku tzv. s čepicí. Podle pravidel jsem ji nejprve spařila převařenou, ale lehce odstátou vodou, mající teplotu kolem 90°C a až po chvilce dolila do plna. Káva voněla, až se mi kroutily palce u nohou.

A ta chuť! To se ani nedá popsat . Kam se hrabe Jakobs i Tchibem dohromady i s ostatními druhy rádoby dobrých značek.
Jenže jak byla dobrá a kvalitní a já zvyklá na to seno, co se tady prodává, tak jsem zjistila, že je poněkud silná. Nepiju kdovíjak silnou kávu, ani " špinavou vodu ", ale po vypití 1 šálku jindy obvyklé dávky jsem myslela, že dostanu infarkt. Tak silné bušení bušení srdce jsem nikdy nezažila. A panečku jak jsem byla čiperná, když to bušení přešlo.Smějící se
Doznala jsem, že příště dobrého pomálu a potom už jsem si této dobré, kvalitní kávy dělávala jen z poloviční dávky. A stačilo to. A všechny návštěvy upozorňovala na kvalitu tohoto božského nápoje a tudíž na jeho patřičné vychutnání. Usmívající se
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 9. července 2016 v 22:22 | Reagovat

Po chemě, mě přestala káva chutnat, pak přece jen, ale slabá rozspustná. Dnes jsem se vrátila z návštěvy v nemocnici a dala si kávu oslazenou medem a výjmečně i se smetankou. To blaho se nedalo popsat, unavená s dobrou zprávou o zlepšení zdravotního stavu mého muže to byla ta nej ... káva :-)
Hani přeji ti pohodu a zdravíčko - dovolenou dlouhou ... :-)

2 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 9. července 2016 v 22:55 | Reagovat

Chemoterapie občas změní chutě. Někdy dočasně, někdy trvale.
Je dobře, že se zdravotní stav tvého muže zlepšil. To potom chutná všechno jinak. :-)

3 VendyW VendyW | E-mail | Web | 10. července 2016 v 9:16 | Reagovat

Kafe piju dvakrát denně, ráno po probuzení a pak v poledne. Tenhle rituál se táhne už nějakých třicet let. Od doby kdy jsem byla se synkem v porodnici piju kávu bez cukru, sestřičky sice byly ochotné se o kávu s námi maminkami leč o cukr již nikoli. Tak nezbývalo než si zvyknout Ale musím mít do kávy mlíčko. Teď urovna už dopíjím tu ranní, už vlažnou ;-)

4 Kája Kája | Web | 10. července 2016 v 16:20 | Reagovat

Kafuju dost často, pro mě je to rituál, jen nechci ty kávy z kapslí, ty mi nejedou ;-)

5 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 10. července 2016 v 23:44 | Reagovat

[3]: Také obvykle si dávám 2 denně. Ideální čas je obvykle mezi 9 - 10 dopoledne a druhá po obědě. Pokud mám noční, dávám si ještě ve 22 hodin, když rozdáme noční léky. :-)

6 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 10. července 2016 v 23:48 | Reagovat

[4]: Já zásadně " turka ",jak jsem psala.Rozpustné, včetně kapslí nemusím.
Rodiče mi dovolili mou první kávu ( jasně, že tehdy rozpustná nebyla ) v mých asi 14 letech. Jak já si tenkrát připadala dospělá. ;-)  :-D

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. července 2016 v 16:47 | Reagovat

Mám různá období pití kávy. Nikdy jsem nepila více než dvě denně, nyní vypiju tak dvě za týden. Jak je teplo, teplou kávu nemusím a studená mi nechutná. taky se mi mění chutě. Někdy jsem měla ráda turka, někdy rozpustnou, někdy 3 v jednom. Nyní to střídám. :-)

8 Pavla Pavla | 15. července 2016 v 8:06 | Reagovat

Hanko, já také piju logr. Po vlně a módě všech instantních a překapávaných káviček jsem se pokorně vrátila ke svému turku. :-D

9 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2016 v 16:42 | Reagovat

Kávu piju také tak dvakrát denně. Jak kdy. Rozpustnou nebo 3 v jednom. Lepší je káva z džezvy. Mám ji na dvojitou dávku, originální. To se dá mletá káva do studené vody odměřené na jednu dávku + trochu vody navíc, pak se džezva dá na "oheň" a hlídá. Jakmile se začne "zvedat", odtáhnu džezvu z ohně a znovu ji tam po klesnutí hladiny dám a nechám se zvedat po druhé a pak opakuji. Po třetím zvednutí oheň vypnu - (máme plynový, kombinovaný sporák, proto píšu oheň) a džezvu nechám pár minut v klidu. Pak si kávu sliji opatrně do šálku  a mohu pít- oslazenou nebo ne. Necedím, ale lógr zůstane dole. :-)

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2016 v 16:44 | Reagovat

Jo a víte, že lógr z kávy je dobré hnojivo na kytky? Také ale je dobré  dát ho na odtok umyvadla, dřezu a pod. a prolít horkou vodou. Protáhnou se tím trubky, stáhne sebou mastnotu tam usazenou. Takže není třeba lógr splachovat do záchodu. ;-)

11 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. července 2016 v 16:46 | Reagovat

[8]: Akorát, že mi zalévaná káva (podle hospodského názvu) nedělá dobře na žaludek. Nevím proč, ale pálí mne po ní trochu žáha. :-(

12 Jirka Jirka | E-mail | Web | 21. července 2016 v 15:32 | Reagovat

Jo kafíčko může být dobrota - ale záleží na tom, na co je kdo zvyklý. Měl jsem stařičkého příbuzného, který byl zvyklý na Standard od Dadáka. Když jsem mu přinesl fajnové kafe, ochutnal, pochválil ho  - a smíchal s tím Dadákem. - Ať se Ti ta dovolená vydaří!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama