Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Grenadýrmarš

6. ledna 2017 v 8:00 | Hanka |  Recepty
Nevím, kde vznikl tak podivný název pro toto velmi jednoduché, levné a dobré jídlo.
Podle názvu bych usuzovala, že to vzniklo někdy za Napoleonských válek ( jenže si nejsem úplně jistá, zda Napoleonovi vojenští kuchaři znali těstoviny ).

Je dost možné, že spousta z vás ho zná. Pochází z jedné prastaré kuchařky, kterou jsem nedávno objevila u kamarádky.
A protože mám ráda jednoduché staré a levné jídla, typu rozcuchaná nevěsta, nebo brambory s tvarohem, hned jsem po tomto receptu skočila.


Po uvaření, jsem zjistila, že kromě základní varianty se dá udělat i spousta vylepšení, podle toho na co zrovna máme chuť, či v jakém stavu se zrovna nachází vaše peněženka.
Fotit jsem nefotila, protože nevypadá zrovna výstavně. Prostě je to taková do červena zbarvená směs.

Takže na Grenadýrmarš potřebujeme:
brambory
těstoviny
cibuli
trochu oleje, nebo sádla
červenou, sladkou,mletou papriku
sůl

Uvařené brambory ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na menší kostky ( můžeme si pomoci protlačovadlem, ale nakrájet stačí ), uvařené těstoviny slijeme. Cibuli nakrájíme na hrubší kostičky.
V hlubší pánvi, nebo kastrolu zpěníme cibuli ( použijeme buď sádlo, nebo preferujeme - li čistě veganskou variantu, tak olivový či slunečnicový olej ), zasypeme mletou paprikou ( moc dobrá je uzená, ale stačí i obyčejná sladká ).
Do zpěněné cibule nasypeme nakrájené brambory a těstoviny, osolíme podle chuti. Dobře promícháme a prohřejeme. Kdo rád kapku ostřejší, může přidat i pepř. Já ráda používám mletý, bílý pepř. Zvýrazní chuť jídla, ale není moc pálivý.
A máme základní variantu hotovou.

Přísně veganská varianta: místo sádla použijeme olivový olej, pokud chceme přidat bílkovinu, dáme uzený tempeh ( vyzkoušela jsem z tempehem a je to opravdu moc dobré ). POZOR, NENÍ VHODNÉ PRO LIDI, KTEŘÍ MAJÍ ALERGII NA SOJU!

Houbová, veganská varianta: přidáme dušené houby, třeba žampiony, nebo v sezoně lesní.

Zeleninová, veganská varianta: přidáme dušenou zeleninu, třeba brokolici ( ale i jakoukoliv jinou ).

Masožravá varianta: chceme-li vylepšit, přidáme na drobno nakrájené uzené maso.

A chceme-li dostát zdravému životnímu stylu úplně, použijeme celozrnné, bio těstoviny, bio brambory i vše ostatní, ale v tom případě už to tak úplně nesplňuje podmínku levného jídla.

I když v dobách, kdy toto jídlo vzniklo bylo ještě všechno bio, jen se to nevědělo.Smějící seMrkající

Ke všem variantám je vynikající salát z kysaného zelí s cibulí a paprikou, nebo čalamáda, ale pokud nemáme kysané zelí, službu udělá i obyčejná kyselá okurka.

MŇAM. Naše prababičky dovedly z mála dobře nakrmit početnou rodinu, zkusme to také, nemusíme jíst stále jen maso.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 6. ledna 2017 v 8:12 | Reagovat

Ono to má dva názvy. Buď grenadýrmarš nebo uhlířina, pod kterou to znám z dětství já.  Já tedy ještě přidávám třetí surovinu a to když je doma houskový knedlík tak ten a jako základ dám vyškvařit slaninu, na ní opeču ten knedlík a pak tam doházím zbytek plus ještě opečenou a nakrájenou klobásu nebo uzený bůček. Kořením ještě majoránkou a nesmí chybět česnek. Použitými surovinami je to v základě trochu mdlé jídlo a česnek tomu dá správný říz. :-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 6. ledna 2017 v 9:32 | Reagovat

Znám, dělají nám v práci. Jedou za čas se dá, ale já to doma nedělám. :-)

3 Amelie Amelie | Web | 6. ledna 2017 v 18:56 | Reagovat

Zajímavé, ale nic pro mé autisty...

4 Jarka Jarka | Web | 7. ledna 2017 v 10:45 | Reagovat

Brambory a těstoviny, to je tedy zvláštní kombinace, kterou jsem ještě nikdy neochutnala.
Jídlo je to opravdu velmi jednoduché a láká mě ho vyzkoušet, když bych svému masožravému manželovi přidala trochu uzeninky, nemuselo by to být špatné. :-P  :-D

5 Veronika Veronika | Web | 7. ledna 2017 v 11:31 | Reagovat

Velmi jednoduché a u nás neskutečně jedlé. Občas udělám jinou variantu, obměním se zeleninkou, masíčkem, klobáskou, vždy úplně super a doporučuju!

6 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 7. ledna 2017 v 16:42 | Reagovat

Znám a je to móóóc dobré :-)  :-P

7 Hana Hávová Hana Hávová | 7. ledna 2017 v 23:09 | Reagovat

[1]: Mdlé to není, ale samozřejmě každý má jinou chuť. :-)

8 Hana Hávová Hana Hávová | 7. ledna 2017 v 23:11 | Reagovat

[2]: V práci? Tak to nám vymýšlejí samé speciality, jako třeba týden chorvatské kuchyně apod. To potom můžeš ochutnat i chobotnici a jiné mořské potvory. 8-O

9 Hana Hávová Hana Hávová | 7. ledna 2017 v 23:12 | Reagovat

[3]: To chápu, u vás je je to o něčem jiném. Co Jeníček? Jak se mu líbí ve škole? :-)

10 Hana Hávová Hana Hávová | 7. ledna 2017 v 23:13 | Reagovat

[4]: Vyzkoušej, určitě nebudeš zklamaná ty ani tvůj muž. :-)

11 Hana Hávová Hana Hávová | 7. ledna 2017 v 23:15 | Reagovat

[5]: To je na tom to nejlepší, že se to dá udělat pokaždé jinak. :-)

12 Hana Hávová Hana Hávová | 7. ledna 2017 v 23:16 | Reagovat

[6]: S tím souhlasím. brzy vyzkouším i jinou variantu. Zatím jsem zkoušela s uzeným tempehem a taky to bylo moc dobré. :-)

13 Maruš - Fukčarinka Maruš - Fukčarinka | 10. ledna 2017 v 22:02 | Reagovat

:-)To znám, recept jsem získala před mnoha léty v časopise - uvedla jej tam herečka paní Květa Fialová - jako moc dobrou pochoutku. No a já mám v zásobě rychlých receptů o jeden recept více už bezmála 30 let. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama