Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Smetánka, čili pampeliška

12. dubna 2017 v 2:08 | Hanka |  Recepty
Je jich všude plno.
Tedy zatím ještě ne, ale bude stačit tak týden, nebo jen několik teplých dnů a budou jich plné louky, domácí trávníky a vůbec každý kousek kousek hlíny mezi dlažicemi chodníku, či krajnic a okrajů chodníků a silnic.
Čeho?
Přece pampelišek.






Pro někoho úporný plevel, pro jiného zdroj vitamínů ( neb pampelišky patří mezi květiny jedlé ), pro malé dívky znamenají zábavu, romantiky naplní touhou a štěstím, pro malíře znamenají inspiraci.
Já osobně řadím pampelišky mezi rostliny užitečné ( nejsou - li zrovna v záhoně ), lehce dostupné a snadno zpracovatelné v domácnosti.
Že jsou rostlinou léčivou, to ví i malé dítě ( ostatně má to i v samotném botanickém názvu ).
Méně lidí už ví, že žlutá barva a hořká chuť znamená, že se používá k léčení nemocí jater a žaludku, čistí krev, podporuje trávení, snižuje glykemii a podporuje činnost jater.

Je rostlinou tak trochu všestrannou.
Kromě zábavy ( pletení věnečků, náhrdelníků, prstýnků, troubení na dutý stvol apod. ), léčebných účelů, poskytuje žluté květy i ke kulinářským výrobkům.

Že se s pampeliškových květů vyrábí med, to všichni víme, mnozí i dělají.
Receptů je nepřeberně.
Já ho dělám takto:

PAMPELIŠKOVÝ MED:
400 květů ( jen květy, bez částí stonků )
2kg cukru
2 pomeranče
1/2 sáčku kys. citronové
2l vody

Čerstvě natrhané květy opatrně opláchneme pod tekoucí vodou, abychom z nich dostali nalezlý hmyz, dáme do hrnce, zalijeme 2 litry vody, přidáme na kolečka nakrájené pomeranče ( se slupkou, ale bez jader ) a necháme přejít varem. Při dosažení bodu varu, necháme vařit ještě asi 2 minuty. Potom necháme 24 hodin vylouhovat.
Následující den slijeme, dobře vymačkáme, přidáme cukr a vaříme do hustoty medu. Občas promícháme.

POZOR, MUSÍME SPRÁVNĚ ODHADNOUT HRANICI HUSTOTY. POKUD NECHÁME ZHOUSTNOUT MÁLO, MÁME MED DOST ŘÍDKÝ A O NAMAZÁNÍ NA CHLEBA NEMŮŽE BÝT ŘEČ, DÁ SE POTOM UŽÍT JEN JAKO SLADIDLO DO ČAJE. POKUD HO SVAŘÍME MOC, PŘI CHLADNUTÍ JEŠTĚ TROCHU ZHOUSTNE A MÁME Z TOHO GUMU, KTERÁ SE NEDÁ MAZAT A I V ČAJI SE ŠPATNĚ ROZPOUŠTÍ. NAVÍC JE Z PŘÍLIŠ HUSTÉHO MEDU NĚCO ZVLÁŠTNĚ CÍTIT. NĚCO JAKO PŘIPÁLENINA, ČI CO.

Já z pampeliškových květů vyrábím i sirup.

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP

Ingredience a základní postup je stejný jako u medu. Rozdíl je v tom, že odpočinutý, pampeliškový odvar vaříme s cukrem jen krátce. Vody se odpaří jen trochu, takže výsledek je sirup.
Používáme ho na pití smíchaný s vodou.

A ještě jeden rozdíl je mezi pampeliškovým medem a sirupem.
Zatímco med už nemusíme dále konzervovat, stačí ho naplnit do sklenic a dobře uzavřít, sirup konzervovat musíme.
Buď klasickým zavařením jako kompot, nebo zamrazit. Já dělám obojí, podle času.

Využít se dají i nerozvitá poupata.

Na jednu várku potřebujeme asi 50 pevně uzavřených pampeliškových poupat, nálev na okurky a dost trpělivosti.

Poupata zbavíme kališních lístků tzv. sukýnky a zbytků stonků.
Krátce spaříme vařící vodou, naplníme do malých skleniček a zalijeme nálevem na okurky.
Klasicky zavaříme. Necháme v chladu odležet asi 2 měsíce, poté můžeme konzumovat.

Upřímně řečeno, tohle mi moc nechutnalo, ale je to věc názoru.
Pokud to někdo chce vyzkoušet, tak směle do toho, ublížit si rozhodně nemůžete.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | Web | 12. dubna 2017 v 12:25 | Reagovat

Hani, moc díky za receptíky, chtěla bych oba letos vyzkoušet. Jakmile se pampelišky na loukách objeví, vezmu Matýska na prochajdu, ať se vyběhá, s sebou si vezmu košík a vrhnu se na trhání pampeliškových květů. Chudák Maty, bude si ťukat packou na čelo, proč ta panička klečí a sbírá místo toho, aby mu házela aporty.... :-D :-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. dubna 2017 v 18:22 | Reagovat

Nálev na okurky do sirupu? To asi musí být kyselé, ne? Na to nemám odvahu. :-)

3 Jirka Jirka | E-mail | Web | 13. dubna 2017 v 20:21 | Reagovat

Když vidím květ pampelišky říkám si "Sluníčko kvete". Můj papoušek Anča s chutí zobe  její listy.

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 13. dubna 2017 v 22:17 | Reagovat

;-)To by mě zrovna tak nechutnalo. :-)

5 Hana Hávová Hana Hávová | 14. dubna 2017 v 20:52 | Reagovat

[2]: Ale ty nějak špatně čteš. Nálev na okurky se nedává do sirupu. Ten se dává na ty nerozvitá poupata. Jsou to v podstatě 3 recepty, i když dva se liší jen délkou vaření. 8-O  :-D

6 Hana Hávová Hana Hávová | 14. dubna 2017 v 20:53 | Reagovat

[4]: Fukčárinko, čti pořádně. 8-O

7 Hana Hávová Hana Hávová | 14. dubna 2017 v 20:54 | Reagovat

[3]: Taky je mám ráda. Ale ne v záhoně.

8 Hana Hávová Hana Hávová | 14. dubna 2017 v 21:05 | Reagovat

[1]: Tak už si chystej košík, u nás se už začínají docela dost vyskytovat. Jen jak budu mít volno, tak na ně půjdu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama