Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Červenec 2017

365 věcí, které lze udělat doma 11. - 15.

31. července 2017 v 14:03 | Hanka |  Recepty
Tak si zase povíme, co všechno se dá udělat doma.

11. DOMÁCÍ PROJEKT DEŠŤOVKA - myslím, že naši ekonomové nevymyslili vůbec nic nového a spousta chatařů a chalupářů už dešťovou vodu poctivě využívá.
Projekt se dá se ale ještě rozšířit. Ne každý má chatu, či chalupu, dokonce ani zahrádku, takže sběr dešťové vody pro něho ztrácí smysl. Přesto se dá "odpadní" voda využít i v paneláku a klidně i uprostřed Prahy, či jiného velkého průmyslového města.
Pokud nemáte k dispozici vodu dešťovou, dá se využít klidně voda z kuchyně, či z pračky.
Prostě zašpuntuju vanu a nechám pračku vypouštět vodu do vany. Tu si nakyblíkuju a využívám k vytírání a splachování WC. Obvykle má výhodu, že obsahuje i zbytky pracího prostředku, který nahradí saponáty na vytírání. A je-li to voda z vyvářky, bývá i horká, což je další výhoda. Na záchodě je lhostejné, zda je voda pitná, či ne, studená, či teplá.
Už to slyším:
- nemám vanu, jen sprchový kout
- mám pračku napojenou rovnou do odpadu
- ve vaně se denně koupu, nemohu v ní mít vodu z pračky...

Civilizační choroby

30. července 2017 v 19:08 | Hanka |  Zdravotnické ABC
Klasické téma dnešní doby.
Proč se civilizační choroby jmenují zrovna takto?
Protože jde o typické nemoci tzv. civilizovaného světa. Také se jim říká nemoci z nadbytku.
Primitivní ( či raději přírodní ) národy mnohé z nich vůbec neznají, nebo se u nich vyskytují jen vyjímečně.

Blahopřání Aničkám

26. července 2017 v 15:32 | Hanka |  Zpovědnice
Svatá Anna, chladna z rána.
Tak praví lidová moudrost.

Nevím, zda je mezi mými čtenářkami nějaká Anna, ale jedna z mých sousedek se tak jmenuje.
Přeji tedy Aničkám všechno nejlepší s svátku.

A ještě kytičku která je v této roční době více než hojná na každé zahrádce, či poli.
A také je to jedna z mých oblíbených.


Cesta domů

25. července 2017 v 23:58 | Hanka |  Co se děje u nás
Všichni, kdo milují historky z vlaku si nyní přijdou na své.
To se zase jednou České dráhy ( a nejen ony ) vyznamenaly.Zamračený

Vraceli jsme se domů z každoroční letní návštěvy sestřenice a její rodiny.
Vyjeli jsme brzy odpoledne, s tím, že bychom byli rádi doma co nejdříve.
Ideální spoj, kterým jsme v pátek odpoledne jeli tam, bohužel v neděli nejel, tak jsme zvolili jinou ( sice méně ideální, ale přesto ještě snesitelnou ) variantu.
Původní návrh byl : Podsedice - Lovosice ( autobus ), Lovosice - Děčín ( vlak ČD ), Děčín - Rybniště ( vlak ČD ), Rybniště - Chrastava ( vlak TRILEX ).
Spoje na sebe docela dobře navazovaly a neměli jsme nikde čekat déle než 15 minut.
Vyjížděli jsme v půl druhé z Podsedic a podle plánu jsme měli být do 18 hodin doma.

Jenže jak to bývá, člověk míní, pán Bůh a blbá náhoda mění...


Křup

19. července 2017 v 23:40 | Hanka |  Co se děje u nás
Je jeden z chladnějších dní minulého týdne.
Mraky se honí po obloze, odhaduju, zda bude, či nebude pršet.
Přijela dcera Věrka s malým Floriánkem.
Mrňous se nakrmil, ale nějak se mu nechce spinkat a měl by, protože toho moc nenaspal.
Volám Růžu, aby ho povozila v kočárku a my si aspoň s Věrkou dáme v klidu kafčo.
Růženka jde ochotně vozit malého synovce.
Jdeme si sednout ven. Sice moc horko není, ale s teplým svetrem se venku sedět dá.
Taťka před časem odněkud přinesl takové ty klasické, plastové venkovní židle, které byly všechno, jen ne pevné.
Nicméně, jsme už nějakou dobu na nich seděli a zatím držely.
Pijeme s Věrkou kafe, taťka přišel z práce, dostal jídlo a kafe chtěl taky. Brzy přišla Růža s Floriánkem.
Floriánek sice přestal křičet, ale spát se moc nechtělo. Tak jsem ještě chvilku houpali kočárkem v naději, že snad přece jen usne. Věrka říkala, že tátovi kafe udělá, že stejně musí na záchod.
Chtěla jsem si trochu srovnat záda, tak jsem se v té ne moc pevné židli opřela o opěradlo.
Než jsem se nadála, najednou to udělalo křup a já se ocitla na zemi ani jsem nevěděla jak rychle.
Ta příšerná židle pode mnou praskla a já ležela na zádech s nohama nahoře.
Přesně ve stylu " leží tam v komoře, nožky má nahoře ".
Připadala jsem si jako brouk, co leží na krovkách a nemůže se sám otočit zpět. Nohavicí jsem zachytla za prasklou židli, takže chtěli-li mě zvednout, museli nejprve vymotat moje tepláky z prasklé židle. Když se taťkovi povedlo osvobodit moje tepláky, popadli mě s Růžou za ruce a postavili na nohy.
Růža hned zděšeně zjišťovala, zda mi něco není.
Ne, nic se mi nestalo, dokonce jsem měla pocit, že jsem měla pod sebou něco měkkého, jen mě trochu pálil zadek, asi jsem se škrábla o zlom té blbé židle. Plastové židle, když se zlomí, jsou dost ostré.
Taťka se tak lekl, že mi ihned přinesl jinou, pevnější židli a tu druhou plastovou okamžitě taky zlomil a dal k popelnici, s tím, že je obě zítra odveze na sběrný dvůr.
Věrka po chvíli odjela domů, my šli všichni taky .
Večer, když jsem se osprchovala, Růža se starala jak hodně jsem se odřela. Vyhrnula jsem si noční košili a ukázala jsem jí odřený zadek.
No páni, nebolí tě to ? divila se. Tonda taky nakoukl na můj odřený zadek. Fíííha.
Nebolí, jen trochu pálí.
Vyfotím ti to a cvak, vyfotila mojí poškrábanou panímandu, s tím, že to zítra ukáže Věrce.
Opovaž se to dát na Facebook, pohrozila jsem jí, ukaž mi to.
Ukázala mi svůj mobil.
No nazdar.
Viděla jsem pořádně dlouhý šlic přes celou půlku zadku. Na druhé půlce byl šlic taky, ale ne tak velký. Na okrajích již pomalu prokvétající do modra.
Druhý den však už škrábanec zmizel pod obrovskou, dobře rozlitou modřinou.
Vidět to někdo bez znalosti předchozích událostí, tak si asi pomyslí, že jsem se stala obětí domácího násilí.
Takovou modřinu na zadku jsem měla naposledy před mnoha lety, kdy jsem zvládla dvě angíny za měsíc a zlikvidoval mi to až píchaný penicilín, zakončený tradičním Pendeponem. To moje pozadí vypadalo velmi podobně.
Dnes už mě zadek nebolí vůbec ( před tím byl jen trochu citlivější ) a modřina už se taky pomalu ztrácí.
Vlastně můžu mluvit o štěstí, že ten držkopád odnesla ta nejměkčí část těla a ne třeba hlava, nebo záda.

Blahopřání Olgám

11. července 2017 v 22:11 | Hanka |  Zpovědnice
Vím, že Olgám svátek už skoro končí, ale přece jen aspoň skoro později, blahopřeji všem Olinkám k svátku.
Mezi blogovými přáteli žádnou Olgu nemám, ale v životě znám dvě. Oběma jsem už blahopřála.
Takže všem Olgám zbloudilým na můj blog přeji vše nejlepší.Usmívající se
A ještě kytičku, jak se patří.


365 věcí, které lze udělat doma 6. - 10.

11. července 2017 v 17:15 | Hanka |  Recepty
Léto je v plném proudu a byl by hřích nevyužít bohatství, které nám nabízí. Využíváme bylinky, čerstvé i sušené ( nejlépe vlastnoručně nasbírané ), první drobné ovoce i první houby.
Až se zima zeptá, člověče, co jsi dělal v létě, jsme připraveni.

6 DOMÁCÍ POTPOURI - připomeneme si, co je vlastně potpouri. Potpouri je směs vonných bylin a koření. Vůně je ještě zesílena teplem, či pokapáním aromatickými oleji. Většinou je prodávané v celofánovém sáčku, či v luxusnějším balení, jako třeba v krabičce, či lahvičce, většinou za nekřesťanské peníze, protože obsahují cizokrajné byliny a luxusní koření. Proč dávat zlodějským obchodníkům příležitost, sedřít nás z kůže, když velmi vonné byliny, či dřeviny a koření existuje i nás ve volné přírodě, či si je můžeme opatřit v místní obchodní síti za cenu obvyklou.
I v létě se najdou chladné a propršené dny a ty můžeme využít na výrobu potpouri.
jen si ujasněme, jaké potpouri chceme, zda letní, či zimní. Uděláme si nyní spolu oboje a vy si potom rozhodnete sami, kdy a jaké si uděláte další.
Na potpouri letní potřebujete: lístky, či květy rostlin kvetoucí v pozdním jaru , či v létě. Jsou vhodné hodně vonné květiny a jemně vonící koření. Např.: růže, lípa, lilie, konvalinka, yzop, levandule, z vonných koření např. vanilka, hřebíček. Usušené bylinky smícháme dohromady a nasypeme do nízké misky, přidáme vanilku a znova promícháme. Vůni podpoříme zapálenou svíčkou, postavenou do misky s potpouri, nebo pokapáním esenciální vůní, která doplňuje zvolenou kombinaci sušených bylin.
Volba bylin je čistě na vás, platí jen jedno pravidlo. Sušené byliny mícháme k sobě tak, aby ty aromatičtější a s ostřejší vůní nepřebily ty vůně jemné. Namícháme - li růži a levanduli, levandule přebije svou ostřejší vůní jemnou vůni růží. K růžím se hodí lípa, lilie a vanilka. Všechno to jsou jemné sladké vůně a jsou - li nakombinovány ve vhodném poměru přinesou mnoho příjemných vůní za teplých letních večerů.
Jsme -li vyznavačem vůní ostřejších namícháme ostřejší vůně jako je tabák, levandule, yzop a můžeme doplnit nahořklou vůní divokých kopretin. Doplníme hřebíčkem. Použijeme stejně jako předchozí jemnější potpouri.
Zimní potpouri připravujeme obvykle před Vánoci, takže podpoříme vánoční atmosféru.
Potřebujeme: svitek skořice, sušenou pomerančovou kůru, hvězdičky badiánu, sušené jablečné slupky, šupiny ze šišek, nejlépe borových, nebo smrkových, popř. hrst jehličí.
Pro všechny druhy platí: jedna vůně je dominantní, ostatní je vhodně doplňují. Která vůně bude ta hlavní, si může určit každý sám.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7. DOMÁCÍ METEOROLOGICKÁ STANICE - věčná otázka - jaké bude počasí. Ne každý má doma klasický barometr. Nevadí, obejdeme se bez něho.
Stačí pozorovat jak se chovají zvířata ( tedy ta divoká, ne pes u boudy ). Pokud pavouk sedí uprostřed pavučiny a číhá na kořist, deštníky nechte klidně doma, zaručeně nezmoknete, stejně tak, když mají všechny denní květiny okvětní kalichy naplno otevřené, ptáci zpívají jako o život, hmyz bzučí, ale "nežere". V noci je Měsíc naprosto jasný, bez červeného zbarvení. V pozdním večeru a brzkém ránu je velmi bohatá rosa.
Naproti tomu, si deštník určitě nezapomeňte pokud slunce svítí jako přes sklo a nesnesitelně pálí, vlaštovky létají nízko, komáři a jiný hmyz kouše jako vzteklý-, včely jsou zalezlé a vylétavají jen sporadicky, zvuk se nese hodně daleko. Např. jedoucí vlak je slyšet i několik kilometrů od trati, je velmi dobrá viditelnost, i na vzdálených předmětech jsou vidět malé detaily, kolem Měsíce se tvoří kolo, či je vidět " jako v mlze ", nebo má načervenalou barvu, květy se neotevřou vůbec, nebo se předčasně zavírají, je malá, nebo žádná rosa na trávníku.
Je ještě spousta jiných metod jak určit počasí na nejbližší dva dny, ale tyhle využívám já a jsou vhodné i pro městské aglomerace.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8. DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL - mám hned dvě varianty sirupu.
Jedna je velmi jednoduchá a méně pracná, druhá je taky jednoduchá, ale zabere více času.
Varianta 1)
Potřebujete: balíček sušeného tymiánu ( nebo čerstvý ), hrnek vody, hrnek cukru.
Cukr s vodou svaříte na sirup ( vody můžete dát maličko víc, aby vám později sirup nezačal krystalizovat ). Do hrorkého sirupu nasypete tymián a necháte krátce přejít varem a hned odstavíte. Necháme louhovat 24 hodin. Po vylouhování sirup mírně ohřejete a přecedíte do lahve ( stačí ta od kečupu ). Užíváme 3 - 5 krát denně 1 polévkovou lžíci. Sirup můžeme dát i malým dětem, jen lžíci zaměníme za lžičku. Velmi dobře účinkuje.
Varianta 2)
Potřebujete : čerstvě nasbírané listy jitrocele, cukr.
Při procházce se psem, či s vnoučaty, si s sebou vezměte papírovou tašku ( igelitovou NE ), nebo košík a spojte příjemné s užitečným. Natrhejte jitrocelové listy někde na louce za městem. Chceme jen jitrocelové listy, trávu, jetel , či pampelišky nechceme. Pečlivým výběrem jitrocele si ušetříme pozdější přebírání.
Doma listy opereme, připravíme si sklenici ( velikost se řídí podle množství jitrocele ) se širším hrdlem a cukr.
Oprané listy trháme na menší kousky ( nekrájíme, ničí se užitečné látky ) a tvoříme vrstvu jitrocele a vrstvu cukru tak, aby byly přibližně stejné. Průběžně pěchujeme. Končíme vrstvou cukru.
Sklenici povážeme celofánem a dáme za okno na teplo a světlo. Jitrocel působením cukru začne pouštět šťávu a cukr se v té šťávě bude postupně rozpouštět. Až se všechen cukr rozpustí, přecedíme sirup a slijeme do lahvičky.
Pamatuju si , že jako malá holka jsem milovala jitrocelový sirup z lékárny ( tehdy stála lahvička asi 5 korun ) a simulovala kašel, abych mohla dostat sirup. I dnes se jitrocelový kašel vyrábí a prodává, ale stojí 5 krát tolik.
Dobrá zpráva pro diabetiky: i diabetici mohou sirup používat za předpokladu, že ho opravdu budou užívat jen jako lék.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9. DOMÁCÍ LEVANDULOVÝ CUKR - milujete vůni levandule natolik, že byste ji i jedli ? Není problém, můžete si levandulovou vůní klidně ozvláštnit oblíbený moučník.
Potřebujete: sušenou levanduli, moučkový cukr.
Sušenou levanduli smícháme s moučkovým cukrem a necháme 2 týdny odstát. Občas protřepeme, aby se vůně levandule dobře promísila. Před upotřebením ovšem musíme prosát , aby nás usušené levandulové kvítky neškrábaly v krku.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10. DOMÁCÍ VANILKOVÝ A SKOŘICOVÝ CUKR - podobným způsobem jako cukr levandulový, můžeme připravit všechny ochucené cukry, na jaké si jen vzpomenete.
Nejznámnější je vanilkový a skořicový.
Potřebujete: Vanilkový lusk ( balíček mleté skořice, nebo máte-li výkonný mixér, tak svitek skořice celé ), moučkový cukr.
Vanilkový lusk rozříznete a vyberete vnitřek. Zbytek lusku nakrájíme na menší kousky a smícháme s moučkovým cukrem. Opět necháme 2 týdny stát a občas protřepeme. Cukr dostane báječnou vanilkovou vůni. Tímto jednoduchým způsobem dostaneme vanilkový ( vanilkový, ne vanilinový ) cukr.
Cukr skořicový je ještě jednodušší. Prostě smícháme mletou skořici s cukrem a důkladně protřepeme. Chceme-li být důkladnější, nasypeme cukr ) v tomto případě nemusí být moučkový ) a celý svitek skořice ( rozlámaný na menší kousky ) do mixéru a několika pulsy rozrmeleme obojí na prášek.
Ale pozor, tohle nejde dělat na běžném mixéru. Mixér musí být schopen drtit ledové kostky, protože jinak spálíte motor!

Další pokračování příště.

365 věcí, které lze vyrobit doma 1. - 5 .

9. července 2017 v 16:54 | Hanka |  Recepty
Stále častěji se dozvídám o nových a nových věcech, které jsou sice běžně k dostání v obchodní síti, ale přitom jsou tak jednoduché a časově nenáročné, že není nejmenší problém si je vyrobit doma, často s minimální námahou a hlavně s vědomím, že vím co jím a mohu si to upravit přesně podle své chuti, či dietním požadavkům.

1. DOMÁCÍ LEDOVÝ ČAJ - pokud milujete osvěžení v podobě ledového čaje, udělejte si ho doma, přesně podle své chuti.
Potřebujete: černý, ovocný , nebo bylinkový čaj ( podle chuti ), cukr nebo med podle chuti, citron, šťávu z citronu mebo pomeranče, aromatické bylinky ( máta, meduňka, bez, mateřídouška apod. ), kostky ledu.
Čaj je lépe připravit dopředu, aby se stihl dobře vychladit.
Uvaříme si silný čaj podle toho jaký máme nejraději a necháme schladnout. Do ještě mírně vlahého čaje dáme cukr, nebo med podle své vlastní chuti a necháme úplně vychladnout ( lépe se rozpouští ). Do už vychladlého čaje přidáme citronovou , nebo pomerančovou šťávu ( klidně i s dužinou ), několik koleček pomeranče, nebo citronu, aromatické bylinky, dobře zamíchejte a nechte v lednici důkladně vychladit ( nejlépe přes noc ). Před podáváním přidejte kostky ledu. Sklenici můžete ozdobit cukrovým okrajem a plátkem pomeranče. Ideální je popíjet brčkem.Mrkající
VARIANTA PRO DIABETIKY: vynechám cukr, či použiju umělé sladidlo.
VARIANTA PRO ALERGIKY: použiju ovoce a šťávy na které nemám alergii. Např. místo citronové šťávy použiju šťávu z mrkve nebo jiného ovoce na kterou alergii nemám.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. DOMÁCÍ SŮL DO KOUPELE ( nebo do lázně na nohy ) - vyrobte si domácí sůl podle vlastních požadavků.
Potřebujete: hrubozrnou sůl ( obyčejnou kamennou, nebo růžovou himalájskou ), voňavé a barevné, sušené bylinky, vhodnou nádobku, nejlépe ozdobnou.
Do misky nasypte sůl a bylinky ( já používám sušenou levanduli a sušený měsíček ), promícháme dohromady a nasypeme do nádobky.
Ano, opravdu to je takhle jednoduché. Pokud sůl nevyužijete sami, máte krásný a levný dárek pro kamarádky.
Bylinky můžete použít jakékoliv, podle dostupnosti, či potřeby. Důležité je, aby byly sušené.
Nechcete - li zaneřádit vanu kousky sušených květů, použijte látkový pytlíček, nebo gázu, do které zabalíte hrstku soli s bylinkami a vložíte do lázně. Ale kouzlo plovoucích květů po hladině lázně je neopakovatelné. Při vypouštění lázně stačí použít na odpad sítko.
Pro případ, že máte obavu, že vám sůl příliš vysuší pokožku ( což se v případě velmi citlivé pokožky může stát ), rozmíchejte do připravené lázně několik kapek dětského olejíčku, nebo obyčejného jedlého oleje. Do napuštěné vany stačí přidat 3 lžíce bylinkové soli, do lázně na nohy stačí jedna.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. DOMÁCÍ BYLINKOVÉ MÁSLO - je léto a byl by hřích nevyužít čerstvých bylinek.
Potřebujete: kostku másla ( kdo chce být úplně IN může si vyrobit i domácí máslo ), čerstvé ( popř. mražené ) bylinky podle chuti ( já používám klasiku - pažitku, libeček, oregáno, popř. medvědí česněk ) , sůl.
Máslo necháme změknout tak, aby se dobře šlehalo, bylinky nasekáme na drobno a dobře vzájemně promícháme, nakonec lehce osolíme.
Chceme-li si udělat i máslo doma, je to také vcelku jednoduché. Na to potřebujeme pouze smetanu k šlehání ( nejlépe 40% ). Dáme do hlubší misky a šleháme tak dlouho až šlehačku " přešleháme a tzv. se zdrcne ". Šleháme dál na plný výkon, tak dlouho až se začne oddělovat tekutina - podmáslí. Ještě chvilku šleháme až se nám tvoří hrouda a lepí se na metly šlehače. Potom si připravíme cedník, čistou utěrku a vyšší nádobu. Cedník si dáme na vršek nádoby, vyložíme ho utěrkou a vyklopíme máslo i s podmáslím do cedníku. Podmáslí proteče do nádoby, máslo zůstane v utěrce. Necháme máslo vykapat, nebo ho vymačkáme točením utěrky. Máslo by mělo být co nejvíce vymačkané. V tomto okamžiku je máslo připravené k dalšímu zpracování, nebo k přímé konzumaci. Podmáslí použijeme do omáček, k zadělání chleba, nebo ho rovnou vypijeme.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. DOMÁCÍ PODMÁSLOVÝ CHLEBA - využijeme podmáslí, které jsme si minule udělali. Pokud ho nemáme, koupíme ho, nebo prostě použijeme vodu.
Potřebujete: 300 ml tekutiny, 1 lžíci soli, 1 lžíci octa, kmín podle chuti ( máme-li použijeme chlebové koření ), 350 g hladké mouky, 150g chlebové žitné mouky ( nebo celozrnné ), půl kostky droždí ( nebo chlebový kvásek ). Zaděláme hladké těsto ( je-li moc řídké, přidáme mouku, je-li moc husté, přidáme vodu ) a necháme vykynout. Poté zpracujeme úhledný bochník ( kulatý, či šišku, jak je libo ), potřeme vodou a pečeme v dobře vyhřáté troubě.
Já mám domácí pekárnu, takže mám ušetřenou práci. Vložím všechny suroviny, zapnu program a pekárna pracuje sama. Po třech hodinách vytáhnu hotový, voňavý chleba.
Mám-li čas a chuť , dělám kombinaci obého. Pekárna mi zadělá těsto, po vykynutí, si ho vyklopím na vál, propracuju rukama, udělám bochník a upeču v dobře vyhřáté troubě.
Suroviny jsou stejné, přesto se oba chleby liší. pekárna upeče chleba, který sice chutná jako chleba, ale vypadá jako toustový ( tento typ miluje naše babička , protože má měkkou kůrku ), chleba pečený v troubě je více vypečený a kůrku má klasickou chlebovou. Tento typ miluju já, protože mám ráda dobře propečenou kůrku a vůbec mi nevadí ani trochu připálená. Místo vody můžeme použít syrovátku, nízkotučné mléko, nebo kombinaci.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5.DOMÁCÍ BEZOVÉ OBKLADY NA BOLAVÉ NOHY - vím, že už bezy odkvetly, ale za rok budou kvést znova a recept chleba nežere.
Potřebujete: 10 velkých květů černého bezu, obyčejný lihový ocet, velkou asi 3l sklenici.
Z bezových květů oklepeme havěť, nebo opláchneme, vložíme do sklenice a zalijeme octem. Zavíčkujeme, nebo povážeme celofánem. Necháme stát a odpočívat na slunci a teple 10 dní. Poté slijeme a bezový ocet nalijeme do lahví ( klidně i těch od octa ) a uskladníme v chladu.
Použijeme na obklady nohou při otocích , křečových žilách , či bolestech nohou při únavě. Obklad přikládáme na 20 minut. POZOR NA VYRÁŽKY A DROBNÁ PORANĚNÍ ( ŠKRÁBANCE ) - pálí to. Obvykle se rychle uleví. Můžeme použít na obklady i při horečkách.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To je pro dnešek všechno, pokračování příště.