Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

365 věcí, které lze udělat doma 11. - 15.

31. července 2017 v 14:03 | Hanka |  Recepty
Tak si zase povíme, co všechno se dá udělat doma.

11. DOMÁCÍ PROJEKT DEŠŤOVKA - myslím, že naši ekonomové nevymyslili vůbec nic nového a spousta chatařů a chalupářů už dešťovou vodu poctivě využívá.
Projekt se dá se ale ještě rozšířit. Ne každý má chatu, či chalupu, dokonce ani zahrádku, takže sběr dešťové vody pro něho ztrácí smysl. Přesto se dá "odpadní" voda využít i v paneláku a klidně i uprostřed Prahy, či jiného velkého průmyslového města.
Pokud nemáte k dispozici vodu dešťovou, dá se využít klidně voda z kuchyně, či z pračky.
Prostě zašpuntuju vanu a nechám pračku vypouštět vodu do vany. Tu si nakyblíkuju a využívám k vytírání a splachování WC. Obvykle má výhodu, že obsahuje i zbytky pracího prostředku, který nahradí saponáty na vytírání. A je-li to voda z vyvářky, bývá i horká, což je další výhoda. Na záchodě je lhostejné, zda je voda pitná, či ne, studená, či teplá.
Už to slyším:
- nemám vanu, jen sprchový kout
- mám pračku napojenou rovnou do odpadu
- ve vaně se denně koupu, nemohu v ní mít vodu z pračky...


Jsou-li vaše argumenty takovéto, použijte variantu č. 2
Vodu z kuchyně.
Dejte si do dřezu největší mísu, kterou máte doma. Když oplachujete ovoce, nebo zeleninu nechte vodu téci do mísy. Můžete použít tuto vodu ( stále ještě vodu bez saponátů ) na zalévání květin v bytě a na balkóně. Kytkám přece nevadí, že je ve vodě trocha hlíny ze salátu. Mrkající Je-li to už voda se saponáty, (třeba z oplachování nádobí), můžete ji využít jak popsáno výše. Je-li vody víc, postavte si vedle sebe kbelík a vodu do něho slívejte.

Budete se divit co vody takto můžete využít a třeba to pocítíte i na ročním vyúčtování.Mrkající

12. DOMÁCÍ LEVANDULOVÁ LIMONÁDA - novým hitem letošního léta ve spoustě restaurací je novinka k osvěžení - LEVANDULOVÁ LIMONÁDA. Tenhle nápoj k nám přišel z Francie a protože to je horká novinka, platí se pořádně draho. Není výjimkou, že za 2 dl chtějí 50 korun.
PROBOHA PROČ !!!
Vždyť je to jen pár surovin, které máme všichni doma.
Na levandulovou limonádu potřebujeme : hrst čerstvých levandulových květů, 200 ml vody, 100g cukru, šťávu ze 2 citronů, 900 ml perlivé vody, či minerálky bez příchuti.
Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr a levanduli. Povaříme 5 minut a necháme schladnout. Do džbánu nalijeme sodovku nebo minerálku a citronovou šťávu a přidáme výluh z levandule. dobře promícháme. Dochutit můžeme podle chuti cukrem, nebo přidat více citronové šťávy.
Podáváme s plátky citronu a ledem.
Je to báječné osvěžení v horkých dnech. A ač mi vůně levandule zrovna moc nevoní, jsem s touto limonádou nadšená. Škoda, že už nám levandule odkvetla.

13. DOMÁCÍ NAKLÁDANÉ MASO - znáte nakládané maso ve sklenici se sádlem? U nás ho prodává Klouček, má univerzální využití, je strašně dobré, ale trochu drahé. Většinou nevydržím a když už si ho koupím, zbaštím ho jen tak s chlebem a kyselou okurkou. A najednou BINGO! mám vlastní nakládané maso a když vychytám drobné mouchy, bude stejně dobré.
Potřebujete: 2 kg syrové plece ( je trochu suchá, příště zkusím libový bůček, nebo krkovici ), 30g soli, kmín podle chuti, asi 60 ml vody ( stačí méně, maso si pustí vlastní šťávu ) a ještě příště zkusím přidat lžíci domácího sádla do každé sklenice.
Maso nakrájíme na kostky, rozdělíme do sklenic. Každou sklenici osolte a okmínujte dle vlastní chuti ( a nebo můžete zkusit maso i sůl a kmín smíchat v míse a do sklenic rozdělit až potom ) a přidejte vodu ( popř.lžíci sádla ). Zavíčkujte.
Dejte do kastrolu sklenice a zalijte vodou tak, aby sahala asi do půlky sklenic a vařte na mírném ohni 2-3 hodiny. Není třeba u toho stát, jen občas musíte zkontrolovat výšku hladiny vody v kastrolu. Necháme vychladnout v pokojové teplotě a za 2 dny celou proceduru s vařením opakujeme, abychom zničili případné bakterie, které by přežily předchozí úpravu. Uložíme v chladu. Plánujete-li maso zkonzumovat hned, není třeba druhé vaření.

14. DOMÁCÍ JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA - Máte doma kojence, či sami milujete tuto dobrotu svého dětství? A navíc má i univerzální využití. Třeba na lívance, či palačinky, či jen jako malá svačinka. Nebo necháte zamrazit a máte jablečné mražené pyré. A navíc sezona letních jablíček se kvapem blíží.
Potřebujete: 1 kg jablek, 1-2 lžíce cukru ( lze použít i vanilkový, tím ušetříme za vanilku ), vanilkový lusk a svitek skořice, a šťáva ze dvou pomerančů.
Jablka oloupeme a vykrojíme, nasypeme do hrnce, přidáme vše ostatní a trochu vody a dusíme asi 30 min. do měkka. Potom rozmixujeme a plníme do sklenic.
Pro diabetiky ( nebo pokud nechceme děti zvykat na cukr ), můžeme udělat i variantu úplně bez cukru, ale potom bych dala více pomerančové šťávy a zavařila jako kompot. Při podávání můžeme dochutit třeba rozmačkaným banánem, jogurtem, strouhanou mrkví, nebo čímkoliv jiným, co máme doma.

15.- DOMÁCÍ MAKOVÉ MLÉKO - máte alergii na laktózu, ale i přesto máte rádi puding, nebo dobře vychlazenou sklenici mléka, či smoothies? Zkuste si udělat makové mléko. Jeden známý řekl, že to chutná jako tekuté makové buchty.Smějící se
Potřebujete: 130g máku, 1 l vody, 1 vanilkový lusk, med podle chuti.
Mák propláchněte , dejte do mixéru, přidejte vodu a vanilkovou dřeň, med podle chuti.
Několik minut důkladně mixujte. Vzniklé "mléko" přeceďte přes plátýnko, mák usušte a použijte do dezertů. Mléko uchovávejte v chladu ( v lednici maximálně 2 dny ).
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 31. července 2017 v 14:07 | Reagovat

Jejda, z toho makového mléka se nezblbne?  Možná to platilo na makovice celé a odvar z nich prý dávaly matky malým dětem, aby  lépe spaly a pak byly některé děti "dementní". Tak nevím, u mne už by to bylo jedno,asi... :-D

2 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 31. července 2017 v 14:11 | Reagovat

[1]: No já nevím, snědla jsem máku docela dost, syrový i přejitý teplem, ale zatím jakž takž mi paměť slouží. To asi platilo o celých makovicích ne? Však se na opium používá šťáva z makovic, ne semena, čili mák. ;-)

3 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 31. července 2017 v 14:22 | Reagovat

[2]: Však to myslím, že to byl opdvar z celých makovic. ;-)

4 Jarka Jarka | Web | 1. srpna 2017 v 14:01 | Reagovat

Zaujala mě ta "domácí dešťovka". Už jsem se vymlouvala prvními dvěma body, které jsou ve článku uvedené jako důvod nemožnosti vodu odchytávat a pak mi další odstavec vzal vítr z plachet. Je fakt, že se v kuchyni té vody vycamrá nejvíc...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama