Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

365 věcí, které lze vyrobit doma 1. - 5 .

9. července 2017 v 16:54 | Hanka |  Recepty
Stále častěji se dozvídám o nových a nových věcech, které jsou sice běžně k dostání v obchodní síti, ale přitom jsou tak jednoduché a časově nenáročné, že není nejmenší problém si je vyrobit doma, často s minimální námahou a hlavně s vědomím, že vím co jím a mohu si to upravit přesně podle své chuti, či dietním požadavkům.

1. DOMÁCÍ LEDOVÝ ČAJ - pokud milujete osvěžení v podobě ledového čaje, udělejte si ho doma, přesně podle své chuti.
Potřebujete: černý, ovocný , nebo bylinkový čaj ( podle chuti ), cukr nebo med podle chuti, citron, šťávu z citronu mebo pomeranče, aromatické bylinky ( máta, meduňka, bez, mateřídouška apod. ), kostky ledu.
Čaj je lépe připravit dopředu, aby se stihl dobře vychladit.
Uvaříme si silný čaj podle toho jaký máme nejraději a necháme schladnout. Do ještě mírně vlahého čaje dáme cukr, nebo med podle své vlastní chuti a necháme úplně vychladnout ( lépe se rozpouští ). Do už vychladlého čaje přidáme citronovou , nebo pomerančovou šťávu ( klidně i s dužinou ), několik koleček pomeranče, nebo citronu, aromatické bylinky, dobře zamíchejte a nechte v lednici důkladně vychladit ( nejlépe přes noc ). Před podáváním přidejte kostky ledu. Sklenici můžete ozdobit cukrovým okrajem a plátkem pomeranče. Ideální je popíjet brčkem.Mrkající
VARIANTA PRO DIABETIKY: vynechám cukr, či použiju umělé sladidlo.
VARIANTA PRO ALERGIKY: použiju ovoce a šťávy na které nemám alergii. Např. místo citronové šťávy použiju šťávu z mrkve nebo jiného ovoce na kterou alergii nemám.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. DOMÁCÍ SŮL DO KOUPELE ( nebo do lázně na nohy ) - vyrobte si domácí sůl podle vlastních požadavků.
Potřebujete: hrubozrnou sůl ( obyčejnou kamennou, nebo růžovou himalájskou ), voňavé a barevné, sušené bylinky, vhodnou nádobku, nejlépe ozdobnou.
Do misky nasypte sůl a bylinky ( já používám sušenou levanduli a sušený měsíček ), promícháme dohromady a nasypeme do nádobky.
Ano, opravdu to je takhle jednoduché. Pokud sůl nevyužijete sami, máte krásný a levný dárek pro kamarádky.
Bylinky můžete použít jakékoliv, podle dostupnosti, či potřeby. Důležité je, aby byly sušené.
Nechcete - li zaneřádit vanu kousky sušených květů, použijte látkový pytlíček, nebo gázu, do které zabalíte hrstku soli s bylinkami a vložíte do lázně. Ale kouzlo plovoucích květů po hladině lázně je neopakovatelné. Při vypouštění lázně stačí použít na odpad sítko.
Pro případ, že máte obavu, že vám sůl příliš vysuší pokožku ( což se v případě velmi citlivé pokožky může stát ), rozmíchejte do připravené lázně několik kapek dětského olejíčku, nebo obyčejného jedlého oleje. Do napuštěné vany stačí přidat 3 lžíce bylinkové soli, do lázně na nohy stačí jedna.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. DOMÁCÍ BYLINKOVÉ MÁSLO - je léto a byl by hřích nevyužít čerstvých bylinek.
Potřebujete: kostku másla ( kdo chce být úplně IN může si vyrobit i domácí máslo ), čerstvé ( popř. mražené ) bylinky podle chuti ( já používám klasiku - pažitku, libeček, oregáno, popř. medvědí česněk ) , sůl.
Máslo necháme změknout tak, aby se dobře šlehalo, bylinky nasekáme na drobno a dobře vzájemně promícháme, nakonec lehce osolíme.
Chceme-li si udělat i máslo doma, je to také vcelku jednoduché. Na to potřebujeme pouze smetanu k šlehání ( nejlépe 40% ). Dáme do hlubší misky a šleháme tak dlouho až šlehačku " přešleháme a tzv. se zdrcne ". Šleháme dál na plný výkon, tak dlouho až se začne oddělovat tekutina - podmáslí. Ještě chvilku šleháme až se nám tvoří hrouda a lepí se na metly šlehače. Potom si připravíme cedník, čistou utěrku a vyšší nádobu. Cedník si dáme na vršek nádoby, vyložíme ho utěrkou a vyklopíme máslo i s podmáslím do cedníku. Podmáslí proteče do nádoby, máslo zůstane v utěrce. Necháme máslo vykapat, nebo ho vymačkáme točením utěrky. Máslo by mělo být co nejvíce vymačkané. V tomto okamžiku je máslo připravené k dalšímu zpracování, nebo k přímé konzumaci. Podmáslí použijeme do omáček, k zadělání chleba, nebo ho rovnou vypijeme.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. DOMÁCÍ PODMÁSLOVÝ CHLEBA - využijeme podmáslí, které jsme si minule udělali. Pokud ho nemáme, koupíme ho, nebo prostě použijeme vodu.
Potřebujete: 300 ml tekutiny, 1 lžíci soli, 1 lžíci octa, kmín podle chuti ( máme-li použijeme chlebové koření ), 350 g hladké mouky, 150g chlebové žitné mouky ( nebo celozrnné ), půl kostky droždí ( nebo chlebový kvásek ). Zaděláme hladké těsto ( je-li moc řídké, přidáme mouku, je-li moc husté, přidáme vodu ) a necháme vykynout. Poté zpracujeme úhledný bochník ( kulatý, či šišku, jak je libo ), potřeme vodou a pečeme v dobře vyhřáté troubě.
Já mám domácí pekárnu, takže mám ušetřenou práci. Vložím všechny suroviny, zapnu program a pekárna pracuje sama. Po třech hodinách vytáhnu hotový, voňavý chleba.
Mám-li čas a chuť , dělám kombinaci obého. Pekárna mi zadělá těsto, po vykynutí, si ho vyklopím na vál, propracuju rukama, udělám bochník a upeču v dobře vyhřáté troubě.
Suroviny jsou stejné, přesto se oba chleby liší. pekárna upeče chleba, který sice chutná jako chleba, ale vypadá jako toustový ( tento typ miluje naše babička , protože má měkkou kůrku ), chleba pečený v troubě je více vypečený a kůrku má klasickou chlebovou. Tento typ miluju já, protože mám ráda dobře propečenou kůrku a vůbec mi nevadí ani trochu připálená. Místo vody můžeme použít syrovátku, nízkotučné mléko, nebo kombinaci.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5.DOMÁCÍ BEZOVÉ OBKLADY NA BOLAVÉ NOHY - vím, že už bezy odkvetly, ale za rok budou kvést znova a recept chleba nežere.
Potřebujete: 10 velkých květů černého bezu, obyčejný lihový ocet, velkou asi 3l sklenici.
Z bezových květů oklepeme havěť, nebo opláchneme, vložíme do sklenice a zalijeme octem. Zavíčkujeme, nebo povážeme celofánem. Necháme stát a odpočívat na slunci a teple 10 dní. Poté slijeme a bezový ocet nalijeme do lahví ( klidně i těch od octa ) a uskladníme v chladu.
Použijeme na obklady nohou při otocích , křečových žilách , či bolestech nohou při únavě. Obklad přikládáme na 20 minut. POZOR NA VYRÁŽKY A DROBNÁ PORANĚNÍ ( ŠKRÁBANCE ) - pálí to. Obvykle se rychle uleví. Můžeme použít na obklady i při horečkách.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To je pro dnešek všechno, pokračování příště.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 9. července 2017 v 17:03 | Reagovat

Dobré nápady. Díky. :-)

2 Jarka Jarka | Web | 10. července 2017 v 12:46 | Reagovat

Podmáslový chleba má ráda moje maminka. Kupuje ho malou šišku za dvacet pět korun.
A protože mamka vlastní domácí pekárnu, musím pro ni opsat ten recept. :-P

3 Veki Veki | Web | 11. července 2017 v 20:08 | Reagovat

Obklady jsou osvědčené, pomáhá to i na začínající záněty nebo na otoky po štípnutí hmyzem. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama