Tak a zase si povíme o dalších domácích vychytávkách.
21. - DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL II - kromě jitrocele je na kašel bazvadný i tymián. Sirup z tymiánu je velmi účinný a ještě rychleji udělaný než sirup jitrocelový. A má ještě jednu výhodu. Můžete si ho udělat kdykoliv v roce. Třeba i v lednu, kdy je louka za městem pod sněhem.
POTŘEBUJEME: 1 sáček tymiánu ( nebo v létě čerstvý ), 1 hrnek vody, 1 hrnek cukru.
Vodu s cukrem svaříme do sirupu ( dle mojí zkušenosti je lépe dát vody o trošku více - plný hrnek, cukru trochu méně - hrnek není zcela plný ). Vznikne nám nasycený cukerný roztok, nasypeme tymián a necháme krátce přejít varem. Odstavíme a necháme 24 hodin louhovat. Spěcháme-li stačí přes noc. Scedíme, nalijeme do lahvičky ( bohatě stačí lahvička od kečupu ) a užíváme 3 - 4 krát denně 1 lžíci. Můžeme dát i malým dětem, jen vyměníme lžíci za lžičku.

22. - DOMÁCÍ SUŠENÉ OVOCE - všichni známe sušené ovoce. Máme ho všichni rádi, ale ouha, je drahé a často i sířené a nezřídka doslazované, tedy nic pro diabetiky a hubnoucí osoby. Uděláme si ho tedy doma bez jakýchkoliv dalších zbytečných příměsí. A často na to nepotřebujete ani sušičku ( i když je lepší ji mít ).
Začneme ovocem, kde nepotřebujeme sušičku : jablka, hrušky, třešně, pomeranče ( na ozdobu na Vánoce ). Stačí nakrájet na silnější plátky ( třešně lépe vypeckovat ) a nechat volně sušit na sítu, nebo na plechu v troubě.
Banány, jahody, meruňky a švestky je lépe sušit v sušičce. Máme sušené ovoce vlastní a můžeme je kombinovat podle chuti a klidně si můžou zamlsat i diabetici, protože ovoce neobsahuje žádný přidaný cukr.
23. - DOMÁCÍ ŠALVĚJOVÉ BONBONY - snažíte se omezit sladkosti u dětí? Tak tyto bonbony jsou zdravé, ba dokonce léčivé.
POTŘEBUJETE: 120g medu, 100g cukru, 2 lžíce nadrcené sušené šalvěje, šťáva z půlky citronu.
vše smícháme dohromady a krátce povaříme.To, že je bonbonová hmota hotová poznáme tak, že po odkápnutí mimo hrnec, kapka hmoty ztuhne.Potom si hmotu nalijeme na pekáček, vyložený pečícím papírem a necháme ztuhnout. Ztuhlou hmotu nakrájíme namaštěným nožem na kostky, obalíme v moučkovém cukru a uložíme v uzavřené sklenici v chladu. Stane-li se, že hmota ztuhne rychleji než ji stihnete nakrájet, nezoufejte. Vyloupněte ji z pečícího papíru a rozlámejte na kousky. Bonbonky jsou skvělé při bolení v krku. Určitě je to pro zejména menší děti přijatelnější, než kloktání odvaru šalvěje. Stejným způsobem můžete dělat jakékoliv jiné bylinné bonbony.
24. - DOMÁCÍ ZELENINOVÉ KREKRY - zdravé mlsání k televizi a také řešení ( i úporné ) zácpy.
POTŘEBUJETE: 1/2 hrnku lněných semínek, 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, špetka soli, 2 hrnky strouhané mrkve, 1 hrnek strouhané petržele, 1 1/2 lžíce oleje, 1 lžíce nasekané kadrnky ( nebo jiná zelená bylinka - pažitka, celerová, či cibulková nať... ). Část mrkve, či petržele můžeme nahradit klidně i čerstvou červenou řepou ( krekry budou sladší ).
Lněná semínka necháme v míse nabobtnat ve vodě asi 4 hodiny. Když nasáknou, přidáme vše ostatní a rozmixujeme. Zdá-li se nám směs ještě suchá, přidáme trochu vody a znova důkladně promixujeme. Jednotlivá plata sušičky vyložíme pečícím papírem. Lžičkou uděláme malé placičky a sušíme na střední teplotu 8 - 10 hodin. Krekry musí křupat. A potom už jen můžeme mlsat.
25. - DOMÁCÍ LUČINA - nevím jak vy, ale já mám ráda smetanovo - tvarohové sýry. S minimální námahou si ji můžeme vyrobit. Večer si ji vyrobíme a ráno si už můžeme pochutnávat.
POTŘEBUJETE - bílý jogurt, kysaná smetana ( přibližně v poměru 3:1), špetka soli. Toto je základní varianta. Všechno smícháme dohromady, připravíme si vyšší nádobu, čistou utěrku a cedník. Do vyšší nádoby si položíme cedník, který vyložíme čistou utěrkou. Do utěrky nalijeme připravenou směs a necháme vykapat. Množství se řídí podle počtu strávníků. Hotová lučina má tvarohovou konzistenci. Není - li ráno směs ještě dost vykapaná, vndáme uterku z cedníku a zamotáme ji nad tvarohovou směsí a tímto způsobem z ní ještě vymačkáme zbytek syrovátky. Syrovátku můžeme použít na jiné pečení ( třeba chleba ). Máte - li rádi lučinu ochucenou , není nic snažšího. Ještě než dáme lučinu vykapat, přidáme do základní směsi to co máme rádi - najemno nasekanou cibulku, utřený česnek, paprika ( moje zkušenost je, že je dobré dát trochu mleté, sladké papriky a přidat i maličký kousek papriky syrové nasekané na co nejmenší kousky ), nebo nadrobno nasekané šunky. Vše řídíme podle své chuti.