Lidé nepotřebují živelné katastrofy, vyhubí se sami.

Když kvetou jedlé kytky

9. května 2018 v 22:56 | Hanka |  Recepty
Jaro je u nás o dělání domácích sirupů z jedlých květin.

Jako první dělávám pampeliškový.
Med jistě všichni znáte, takže uděláme ( vlastně neuděláme ) jen jednu věc.
Cukr necháme jen rozpustit, nevaříme dlouho jako med, ale jen krátce, do hustoty řídkého sirupu. A je hotovo.
Naplníme do lahví a buď vypijeme hned, nebo dáme zamrazit na zimu, popř. klasicky zavaříme.

Brzy budou kvést bezy, u nás už pomalu začínají ( tam, kde jsou celý den na slunci ), tak dělám i bezový. Ten je u nás hodně oblíbený.

Ale co jsem zkoušela letos poprvé, to je sirup šeříkový.
Divíte se? Já se taky divila. Hlavně tomu, že jsou šeříkové květy jedlé.
Ano jsou, ale jen ty z obyčejného šeříku. Ty plnokvěté kultivary prý ne.

Pokud jste taky zvědaví na šeříkový sirup, tak si pospěšte, u nás už šeříky začínají odkvétat.

Potřebujete květy šeříku, cukr a vodu.

Jednotlivé kvítky šeříku obereme z větviček ( jde to celkem dobře jen rukou ). Má jich být na jednu várku 2 hrnky, nasypeme 250 g cukru a nalijeme 250 ml vody. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme v hrnci vystydnout, přecedíme, slijeme do lahve a máme hotovo. Nic složitého.
Barva tedy nic moc, ale nádherně to voní po šeříku.
Já protože nejsem žádný troškař jsem dělala hned z 4 násobné várky, takže šeříku byl plný košík, ani jsem nepočítala hrnky, cukru rovnou kilo a vody litr.

Tak vyzkoušejte a dejte vědět jak to chutnalo. A výmluvy typu nemám čas neberu. Obírání květů mi trvalo jen chvíli, než jsem vypila kafe a vaření se hlídat moc nemusí, jen chvílemi trochu promíchat. Čistého času tak max. hodinu. A pokud nemáte čas hned sirup slít, může to počkat klidně i do druhého dne, aspoň sirup víc voní.

Až pokvetou levandule, udělám i levandulový.Mrkající
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 10. května 2018 v 9:23 | Reagovat

Sirupy se u nás nijak nepoužívají, takže jejich tvorbě se nevěnuju. Byť ten šeříkový je docela zajímavý.

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. května 2018 v 14:35 | Reagovat

U nás sirupy jen ovocné, od mladých máme domácí med a tak jím sladíme co nejvíce.  Pampeliškový jsem dělala, když byli kluci doma. Teď už je není kde trhat, jaksi ubývají. ;-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 12. května 2018 v 11:30 | Reagovat

Když byly děti malé, sirupy jsem dělala. Teď už je nemá kdo pít. :-)

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. června 2018 v 22:09 | Reagovat

Kdysi dávno, jsem dělala z pampelišek med. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama